22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalvatorii din Maroc sapă cu mâinile goale în căutarea supraviețuitorilor

Salvatorii din Maroc sapă cu mâinile goale în căutarea supraviețuitorilor

Mulți oameni au petrecut a treia noapte în aer liber, iar salvatorii din Maroc sapă cu mâinile goale în căutarea supraviețuitorilor. Unele sate sunt complet distruse. În Moulay Brahim, multe, multe case sunt distruse.
Un bărbat, care locuiește cu soția sa într-o dubă cu un cort afară, a spus că au scos deja 40 de cadavre din dărâmături – ceea ce implică localnicii care se sapă cu mâinile goale.
O mare problemă este aducerea mașinilor până în această regiune foarte îndepărtată.
„Tocmai am făcut drumul din Marrakech. În timp ce am încercat să ajungem în acest sat, un drum a fost complet blocat.
O parte din ajutor ajunge în aceste părți, dar o mare parte este furnizată de organizații caritabile. Aceste zone vor fi extrem de greu de ajuns.

Mulți rezidenți spun că încă pare foarte lent și necoordonat răspunsul autorităților la această tragedie.

„Răspunzătorii locali sunt epuizați”

Răspunsul de urgență la cutremurul de vineri este acum într-o fază în care este cu adevărat nevoie de ajutor internațional, a declarat directorul pentru regiune al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilunii Roșii.

În această dimineață, Hossam El Sharkawi a spus că „supraviețuitorii, după cum ne-au arătat multe rapoarte, au nevoie de hrană și apă, pături, adăpost și unele medicamente”.
El a spus că organizația are 20-30 de ani de experiență în situații similare și acum mobilizează echipe de răspuns rapid specifice cutremurelor.
„Știm cum decurge asta. Știm jocul. Vor avea nevoie de asistență internațională. Răspunzătorii locali au făcut o treabă fantastică până în prezent, dar sunt epuizați în a treia zi. Și vor avea nevoie de acest ajutor suplimentar”.
Marocul a acceptat ajutor de urgență din partea Marii Britanii, Spaniei, Qatarului și Emiratelor Arabe Unite, iar guvernul a spus că ar putea accepta alte oferte în viitor.

Bilanțul victimelor

În această dimineață, bilanțul cutremurului care a devastat vineri părți din Maroc se prezintă astfel:

  • peste 2.100 de persoane au murit,
  • mai mult de 2.421 sunt rănite, multe în stare gravă

Vânătoarea disperată de supraviețuitori continuă, dar echipele de răspuns se luptă să aducă utilaje în zone îndepărtate
Sătenii au săpat cu mâna și cu lopata pentru a găsi supraviețuitori.
Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a lăsat case prăbușite, drumuri blocate și sate întregi distruse.
Guvernul marocan spune că a acceptat ajutor de urgență din partea Regatului Unit, Spania, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Echipele de salvare din acele țări sunt pe drum.

Un angajat al spitalului din Marrakech spune că și-au pierdut 10 rude

În Marrakech, un angajat al spitalului Manel a declarat pentru BBC că a pierdut 10 rude în urma cutremurului, în satele din afara orașului. Aici accesul este dificil. „Nu putem face nimic de acum pentru că am vrut să mergem să ajutăm, dar nu putem merge pentru că drumul este închis. Ar trebui să deschidă drumurile… ca să putem merge.
Deocamdată, nu avem alte informații, deoarece internetul și totul nu funcționează acolo”.

Situația este foarte grea, dar încercăm să găsim orice soluție, orice, pe care o putem face ca marocani pentru a-i ajuta pe frații noștri și pe alți oameni care sunt răniți sau morți sau pe familiile oamenilor morți în acel cutremur”.

Micul sat Tafeghaghte a fost aproape complet distrus de cutremur – cu aproape jumătate din cei 200 de locuitori uciși.„Oamenii din acest sat sunt fie în spital, fie morți”, a declarat un localnic pentru BBC.

Născută cu doar câteva minute înainte de cutremur

Bebelușul unei tinere mame, Khadija, nu are încă un nume, dar prima ei casă este un cort pe marginea drumului. Fetița s-a născut cu doar câteva minute înainte de cutremurul mortal din Maroc, vineri seară.

Deși mama și fiica nu au fost rănite, spitalul din Marrakech în care se aflau a fost evacuat. După un control rapid, li s-a cerut să plece la doar trei ore după naștere. „Ne-au spus că trebuie să plecăm din cauza fricii de replici”, a spus ea.

Împreună cu nou-născutul lor, Khadija și soțul ei au încercat să ia un taxi sâmbătă devreme la casa lor din Taddart din Munții Atlas, la aproximativ 65 km (40 mile) de Marrakech. Dar pe drumul lor au găsit drumurile blocate de alunecări de teren și au ajuns doar până în satul Asni. De atunci, familia locuiește într-un cort pe marginea drumului principal. „Nu am primit niciun ajutor sau asistență din partea autorităților”, ne-a spus ea, ținându-și copilul în brațe în timp ce se adăpostește de soare sub o bucată subțire de prelată.

Echipele străine se alătură salvatorilor marocani

Lucrătorii de urgență din afara Marocului s-au alăturat acum efortului de salvare – ajutor atât de necesar, deoarece fiecare oră care trece reduce șansele de a găsi supraviețuitori.

Rabat a acceptat oferte de ajutor din Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite. Franța, SUA și alte câteva țări spun că sunt, de asemenea, gata să ajute.

Spania a trimis 86 de salvatori specialiști în două echipe, cu câte patru câini sniffer.

Guvernul Marii Britanii trimite 60 de salvatori cu patru câini, în două avioane militare de transport, împreună cu o mică echipă medicală. Setul britanic include dispozitive de ascultare seismică și unelte de tăiere și spargere a betonului pentru a ajunge la oamenii prinși în moloz. De asemenea, mai multe avioane au decolat din Qatar, care transportau echipe de salvare și ajutoare de urgență.
Autoritățile marocane spun că evaluează cu atenție ofertele de ajutor pentru că „lipsa de coordonare ar putea fi contraproductivă”.

Citește și: Parapanta i s-a agățat în crengile unui copac și a scăpat cu viață

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS