0.6 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitate22 de ani de la atacurile teroriste din SUA

22 de ani de la atacurile teroriste din SUA

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001 au avut loc patru atacuri teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii. Atacurile au ucis aproape 3.000 de persoane, inclusiv cei 19 atacatori, și au provocat daunede peste 10 miliarde de dolari.

Atacurile au fost atribuite direct grupului terorist islamic Al-Qaeda. Teroriștii au preluat controlul asupra a patru avioane de pasageri cu care au realizat două atacuri în New York City. Unul dintre atacuri a fost în Arlington, Virginia. Al patrulea atac, care viza Washington D.C. nu a reușit după ce avionul deturnat. Acesta s-a prăbușit pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Comemorările au loc pretutindeni, începând de la locurile atacurilor la:

  • World Trade Center din New York,
  • Pentagon şi Shanksville, în Pennsylvania
  • până în Alaska şi nu numai.

Președintele Biden și prima doamnă participă la comemorările din țarră

Preşedintele Joe Biden este aşteptat la o ceremonie la o bază militară din Anchorage. După o deplasare în India şi Vietnam, vizita preşedintelui aminteşte că impactul atacurilor de la 11 septembrie 2001 a fost resimţit în fiecare colţ al naţiunii, oricât de îndepărtat ar fi. Joe Biden, un democrat, va fi primul preşedinte care va comemora 11 septembrie în Alaska sau oriunde în vestul SUA. El şi predecesorii săi au mers până acum la unul sau altul dintre locurile atacurilor, în majoritatea anilor, deşi republicanul George W. Bush şi democratul Barack Obama au marcat fiecare aniversarea şi pe peluza Casei Albe. Într-un an, Obama a comemorat evenimentul făcând o vizită militarilor de la Fort Meade, în Maryland.

Prima-doamnă Jill Biden urmează să depună o coroană de flori la memorialul 11 septembrie de la Pentagon.

La Ground Zero, în New York, vicepreşedinta Kamala Harris urmează să se alăture ceremoniei din piaţa Memorialului şi a Muzeului Naţional 11 septembrie. Evenimentul nu va cuprinde însă discursuri din partea unor personalităţi politice, ci oferă în schimb podiumul rudelor victimelor pentru o citire de câteva ore a numelor celor decedaţi.

Citește și: Un adolescent a înjunghiat patru adulți cu un cuțit la o școală din regiunea Rostov

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS