12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 800 de persoane salvate, după ce inundațiile extreme din Grecia au transformat satele în lacuri

Peste 800 de persoane salvate, după ce inundațiile extreme din Grecia au transformat satele în lacuri

Peste 800 de persoane au fost salvate în ultimele două zile de la inundațiile grave din Grecia, au declarat oficialii locali.

Ploile extreme au transformat străzile în râuri mortale, au dărâmat clădiri și poduri și au lăsat sate întregi scufundate.
Furtunile au lovit și Bulgaria și Turcia vecine, ucigând cel puțin 16 persoane, inclusiv șase în Grecia, potrivit CNN.
Regiunea greacă Tesalia, centrul agricol al țării, a fost cel mai puternic afectată. Purtătorul de cuvânt al guvernului Pavlos Marinakis a numit „cele mai marii inundații pe care țara noastră le-a experimentat vreodată”.

Orașul-port Volos, zona muntoasă înconjurătoare Pelion și orașele Karditsa și Trikala au fost printre zonele cele mai afectate.

Ploaia a durat câteva zile, potrivit serviciului meteorologic al Greciei. Operațiunile de salvare sunt acum în desfășurare pentru a încerca să ajungă la cei rămași blocați de ape de inundații, care au depășit doi metri în unele părți ale țării.

Videoclipurile postate de instituțiile de știri grecești și pe rețelele de socializare au arătat că locuitorii din satele din apropierea orașului Karditsa au fost nevoiți să înoate după ce casele lor au fost inundate. Alți săteni au fost văzuți urcându-se pe acoperișurile lor – singura parte a caselor lor care nu este scufundată în apă – pentru a cere asistență.

Cinci sate au fost blocate în întregime

Cinci sate de lângă Karditsa au fost blocate în întregime de inundații și cel puțin șase persoane sunt date dispărute, a declarat joi ministrul grec al protecției civile Vassilis Kikilias.

Echipaje de pompieri sunt văzute pe un pod prăbușit în satul Kala Nera, în centrul Greciei
Echipaje de pompieri sunt văzute pe un pod prăbușit în satul Kala Nera, în centrul Greciei

„Satele Proastio, Agia Triada, precum și satele Palamas, Megala Kalyvia și Kalogriana sunt blocate. Apele sunt la o înălțime mare și se fac eforturi supraomenești pentru eliberarea locuitorilor”, a spus Kikilias.

Kikilias a spus că 885 de persoane au fost salvate în ultimele două zile, spunând că ritmul eforturilor de evacuare a fost împiedicat de intensitatea ploii. Kikilias a adăugat că echipele de salvare formate din sute de angajați lucrează pentru evacuarea celor blocați.

Peste 5.000 de apeluri de asistență

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Marinakis, a declarat că pompierii au primit peste 5.000 de apeluri de asistență. Armata greacă ajută la eforturile de salvare.

Poliția a interzis civililor să conducă în mai multe părți ale Tesaliei, după ce au fost văzute inundații care măturau mașini de pe șosele.

Locuitorii blocați în Larissa fiind salvați de bărci gonflabile
Locuitorii blocați în Larissa fiind salvați de bărci gonflabile

Marinakis a spus că regiunea Attica, unde se află capitala țării, Atena, a experimentat precipitații de aproape trei ori mai mari decât media anuală în 12 ore.

Inundațiile severe au loc la doar câteva zile după ce un incendiu mortal de două săptămâni a devastat nordul țării, ucigând cel puțin 18 persoane. Oamenii de știință sunt convinși că criza climatică supraalimentează vremea extremă.

Citește și: Sfânta Maria, tradiții și obiceiuri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS