21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIndia își lansează cu succes prima sa misiune către Soare

India își lansează cu succes prima sa misiune către Soare

India a lansat astăzi o nouă misiune spațială ambițioasă, una care își propune să studieze diverse elemente componente ale Soarelui.

India și-a lansat prima sa misiune de observare a Soarelui, la doar câteva zile după ce țara a făcut istorie devenind prima care a aterizat lângă polul sudic al Lunii. Aditya-L1 a decolat de pe rampa de lansare de la Sriharikota sâmbătă, la 11:50, ora Indiei (06:20 GMT), potrivit BBC. Va călători 1,5 milioane de km (932.000 mile) de Pământ – 1% din distanța Pământ-Soare.

Misiune de 4 luni

Agenția spațială din India spune că va dura patru luni pentru a călători atât de departe.
Prima misiune spațială a Indiei pentru a studia cel mai mare obiect al sistemului solar poartă numele Surya. Este numele zeului hindus al Soarelui, cunoscut și sub numele de Aditya.

Și L1 reprezintă punctul Lagrange 1 – locul exact dintre Soare și Pământ spre care se îndreaptă nava spațială indiană.
Potrivit Agenției Spațiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forțele gravitaționale a două obiecte mari – cum ar fi Soarele și Pământul – se anulează reciproc. În acel loc o navă spațială poate să „planeze”.

Odată ce Aditya-L1 ajunge în acest „loc de parcare”, ar putea să orbiteze în jurul Soarelui la aceeași viteză cu Pământul. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că satelitul va avea nevoie de foarte puțin combustibil pentru a funcționa.

Citește și: Aproape 1.000 de apeluri la 112 pentru salvarea unor turiști

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS