25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirma GPL din Crevedia, fără autorizaţie, dar cu profit exploziv

Firma GPL din Crevedia, fără autorizaţie, dar cu profit exploziv

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia și care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Motivul? Mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 firma anunțase autoritățile că închide punctul de lucru. Una dintre ipotezele în ancheta coordonată de procurorul Marius Iacob ar fi că deflagrația ar fi fost provocată de o țigară, în timp ce gazul era mutat dintr-o cisternă în alta.

Firma GPL, nereguli grave

Potrivit reprezentanților ISU, pompierii ISU Dâmbovița au făcut în vara lui 202, un control care a scos la iveală o serie de nereguli. Atunci a fost suspendată autorizația de securitate la incendiu.

Din 2020, acționarii firmei au anunțat că au decis să închidă punctul de lucru din Crevedia.

Generalul ISU Bedone Duduc a făcut, duminică, precizări, despre controalele inopinate făcute la stația de GPL din Crevedia și sancțiunile primite în urma neregulilor constatate.

„Obiectivul a fost autorizat de către ISU Dâmbovița, în luna octombrie a anului 2011, ca instalație de tip schit pentru distribuția de GPL la autovehicule, cu o capacitate de 4.000 de litri”, a declarat Benone Duduc, General Maior IGSU, relatează Antena3.

Sancțiunile ISU și închiderea pe hârtie a punctului de lucru de la Crevedia

  • „În 30 iulie 2020, în urma unor sesizări, se efectuează un control inopinat la acest obiectiv și se constată nu că se respectă măsurile de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu în 2011.
  • Acea instalație de tip monobloc a fost mutată pe amplasament și nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu.
  • În consecință, ISU constată pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu și constată utilizare unei pompe neomologate pentru transvazarea GPL-ului dintr-o cisternă în alta, apoi aplică sancțiunea contravențională în valoarea de 10.000 de lei.

Un nou control la firma GPL

  • – În data de 28 septembrie, are loc un nou control inopinat și se constată că obiectivul funcționa în continuare fără autorizație la incendiu și se aplică sancțiunea contravențională de 30.000 de lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor neomologat în carea se transvaza GPL și se mai aplică o sancțiune de 10.000 de lei. Deci 40.000 de lei sancţiune în data de 28.09.
  • – În urma controlului din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Regstrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia.
  • – În 30 septembrie, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia şi se notifică Registrul Comerţului care emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea AGA şi în 13.10 notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului”, a declarat generalul maior IGSU Benone Duduc.

Prima ipoteză : o țigară aprinsă când era transferat GPL dintr-un rezervor în altul

Ancheta în acest caz a fost preluată de Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar duminică au loc audieri. Dosarul este instrumentat de către procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Coduței Kivesi, când aceasta conducea DNA.

Iacob s-a ocupat și de anchetele în cazul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și al incendiilor de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și de la maternitatea Giulești. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că deflagrația a izbucnit în momentul în care era mutat GPL dintr-un rezervor în altul, iar o ipoteză ar fi aruncarea unei țigări aprinse în momentul operațiunilor de transvazare.

Cifra de afaceri a firmei familiei primarului din Caracal, profit crescut de 500 de ori

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuţ Stinga (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Ionuș Doldurea este fiullui Ion Doldurea, primarul PSD al Municipiului Caracal. Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.

Aproape 600 de milioane de lei, cifră de afaceri

Cifra de afaceri a firmei Flagas SRL pe 2022 a fost de 593 de milioane de lei, iar profitul pe 2022 a fost de 32 de milioane de lei. SC Flagas SRL a ajuns în proprietatea familiei Duldurea în 2006, când acționarul italian, al cărui mandatar era Ion Doldurea, a transferat toate acțiune companiei fiului lui Ion Duldurea, Ionuț Doldurea, scrie Europa Liberă.

În 2008, Ionuț Duldurea a modificat domeniul de activitate al firmei în comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, iar în 2016 în firmă a intrat și Cosmin Ionuț Stîngă.

Contracte cu primăria din Crevedia

În 10 ani, între 2009 și 2022, cifra de afaceri a firmei a crescut de aproape 500 ori. De la 1,2 milioane la 593 de milioane de lei. Iar profitul net a ajuns, anul trecut, la 32 de milioane de lei, scrie Europa Liberă.

Firma are și zeci de contracte publice, inclusiv cu Primăria Crevedia, care a cumpărat de la aceasta GPL, în 2021 și 2022, conform Europa Liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS