19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersonalitatea zilei de 15 august: Alejandro González Ińárritu

Personalitatea zilei de 15 august: Alejandro González Ińárritu

Alejandro González Ińárritu este al doilea regizor mexican care a câştigat atât Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, cât şi premiul pentru cel mai bun regizor al Directors Guild of America, după Alfonso Cuarón în 2014, scrie Agerpres. Este primul regizor mexican nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor şi de către Directors Guild of America pentru cel mai bun regizor. De asemenea, este primul regizor de origine mexicană care a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes (2006), al doilea fiind Carlos Reygadas în 2012.

Și-a început cariera la radio

S-a născut pe 15 august 1963, în Mexico City, Mexic. Este poreclit „El Negro”. S-a specializat în comunicaţii la Universidad Iberoamericana. În 1984, şi-a început cariera ca prezentator radio la postul de radio mexican WFM, un post de muzică rock şi eclectică. În 1988, a devenit directorul postului. În următorii cinci ani, González Inárritu şi-a petrecut timpul intervievând vedete rock. De asemenea, transmiţând concerte live şi făcând WFM postul de radio numărul unu în Mexic. Din 1987 până în 1989, a compus muzică pentru şase lungmetraje mexicane, după cum menţionează www.imdb.com.

În 1990, a devenit unul dintre cei mai tineri producători ai televiziunii mexicane, fiind angajat de Televisa, cea mai importantă companie de televiziune din Mexic.

Apoi, şi-a înfiinţat propria companie, „Zeta Films”, renunţând la postul de la Televisa. Ca antrenament pentru viitoarele lungmetraje, a început să realizeze reclame pentru posturile de televiziune mexicane. Făcând tranziţia finală în regia de film TV, a studiat cu cunoscutul regizor de teatru polonez Ludwik Margules. De asemenea, cu Judith Weston în Los Angeles.

Primul lungmetraj, în 1999

În 1999, González Inárritu a regizat primul său lungmetraj „Amores perros”, scris de Guillermo Arriaga şi care, în 2000, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes şi a câştigat Marele Premiu al Critics Weeks. De asemenea, a prezentat publicului pentru prima dată „Gael García Bernal”. „Amores perros” a fost nominalizat pentru cel mai bun film străin la Premiile Academiei.

A citit foarte multe scenarii, în căutarea unor poveşti care să merite a fi transpuse pe marele ecran. În anul 2002 a fost unul dintre regizorii implicaţi în realizarea filmului „11’09”01 – September 11″. Filmul a fost despre urmările atacului terorist din SUA, din 11 septembrie 2001, în întreaga lume. În urma acestui proiect a devenit cunoscut la Hollywood, obţinând în anul următor regia filmului „21 Grams”, potrivit cinemagia.ro. Filmul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia, câştigând Cupa Volpi pentru actorul Sean Penn.

În 2005, González Inárritu a început lucrul pentru al treilea film al său, „Babel”. Acesta se desfăşoară în patru ţări de pe trei continente şi în patru limbi diferite. Filmul îi are în distribuţie pe Brad Pitt, Cate Blanchett şi Adriana Barraza. A fost prezentat la Cannes 2006, unde González Inárritu a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor (Prix de la mise en scene). „Babel” a fost lansat în noiembrie 2006 şi a primit şapte nominalizări la cea de-a 79-a ediţie anuală a Premiilor Academiei, inclusiv cel mai bun film şi cel mai bun regizor. „Babel” a câştigat în continuare la categoria dramă la Globul de Aur pe 15 ianuarie 2007.

Citește întreg materialul pe Agerpres.

Citește și: Sărutul de Brâncuși pleacă de la Craiova la București

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS