3.4 C
Craiova
vineri, 8 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateMai sunt două săptămâni în care se poate cumpăra vechime în muncă

Mai sunt două săptămâni în care se poate cumpăra vechime în muncă

Românii care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată mai au timp până la sfârșitul acestei luni. Vezi mai jos cât costă un an de vechime în muncă.

Potrivit legii, cei care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot să contribuie la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, notează Hotnews.

Potrivit Legii 168/2021, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Acest venit nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cât costă un an de vechime în muncă în 2023

Salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 lei, de la 638 de lei în 2022. Astfel, cine vrea să cumpere 1 an de vechime va trebui să plătească 9.000 de lei.

Conform legii, plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2023. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Plata contribuției de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar. Plata se poate face la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS