9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe au transmis Iohannis și Ciolacu la Ziua Marinei

Ce au transmis Iohannis și Ciolacu la Ziua Marinei

Mii de turişti şi constănţeni participă, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani. La manifestări este prezent și preşedintele Klaus Iohannis, care este însoţit de Carmen Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

”Aveţi admiraţia şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi demnitatea cu care purtaţi drapelul României pe mările şi oceanele lumii. (…) Gândurile noastre de preţuire şi gratitudine se îndreaptă astăzi şi către cei care şi-au dedicat viaţa şi au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor şi oceanelor”, a transmis Klaus Iohannis.

Iohannis a vorbit, la Ziua Marinei, despre importanța strategică a Mării Negre

Preşedintele a vorbit și despre riscurile la adresa securității din Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina.

”Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

Acesta afirmă că ”importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”.

„România reprezintă un centru important de greutate al posturii de apărare a NATO”

”România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Aceasta afirmă că, astfel, ”demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”.

Ciolacu spune că alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare se va menține

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în cadrul festivităţilor legate de Ziua Marinei, de la Constanţa, că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB şi dă asigurări că vor menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vor întâmpina. 

El a menţionat că, ”pe de altă parte, ştie foarte bine că, oricât de mulţi bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziţiona prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, obiectivele de securitate naţională şi euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuţia celui mai important factor, respectiv factorul uman”, mulțumind marinarilor pentru contribuția la securitatea țării.

Citește și: Elevii români, pe primul loc la Olimpiada Internațională de Geografie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS