21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn bărbat a obținut despăgubiri pentru o vacă electrocutată de un cablu rupt de furtună

Un bărbat a obținut despăgubiri pentru o vacă electrocutată de un cablu rupt de furtună

Un bărbat a obținut în instanță despăgubiri după ce vaca lui a murit electrocutată de un cablu rupt de o furtună. La capătul procesului, care a durat patru ani, instanța i-a dat dreptate reclamantului: neglijență gravă din partea societății de distribuție a energiei electrice, scrie Bihon.ro.

Vaca a murit electrocutată pe 18 septembrie 2017, la o zi după ce o furtună devastatoare s-a abătut deasupra satului bihorean Coșdeni.

În timp ce era dusă spre imașul din sat, vaca a călcat pe un cablu de curent pe care un copac rupt de vijelie îl pusese la pământ.

Imediat după furtună, sătenii au sesizat societății de distribuție a energiei electrice că un cablu este căzut pe șosea, în apropierea școlii din localitate. Echipele de intervenție au remediat problema abia după 20 de ore.

O localnică, martor în proces, le-a spus judecătorilor că și câinele ei a murit atunci electrocutat, după ce ar fi călcat pe același cablu.

Moartea bovinei, care era gestantă, a dus la deschiderea unui proces penal. Cazul a fost, însă, clasat, pe motiv că fapta a fost consecința unei împrejurări care nu putea fi prevăzută.

Abia la al doilea proces a obținut despăgubiri

Proprietarul vacii nu s-a lăsat și s-a adresat instanței civile, unde a solicitat pagube de 5.000 de lei.

De-a lungul celor patru ani de procese care au urmat, societatea de distribuție a energiei electrice a cerut să nu fie acceptate pretențiile reclamantului, pe considerentul că întâmplarea s-a petrecut în urma unui eveniment meteorologic, imprevizibil și inevitabil.

Judecătoria Beiuș a respins solicitarea: ”(Deși) fenomemele meteorologice din 17.09.2017 pot fi încadrate în categoria evenimentelor generatoare de forță majoră, lăsarea cablului sub tensiune timp de aproximativ 20 de ore, în mijlocul străzii, într-o zona intens circulată, reprezintă o neglijență gravă din partea paznicului lucrului, cu consecințe grave, astfel cum acestea s-au și produs.”

Ulterior, Tribunalul Bihor, care a judecat apelul, a arătat că „doar hazardul a făcut ca pe respectivul drum să nu aibă loc și pierderi de vieți omenești”.

Curtea de Apel Oradea a stabilit, prin hotărâre definitivă, că societatea de distribuție a energiei electrice trebuie să-i plătească bărbatului 5.000 de lei despăgubiri pentru vaca electrocutată. La această sumă se adaugă cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 de lei, mai scrie sursa citată.

Citește și: Restaurant amendat pentru că funcționa fără autorizație, fura clienții la gramaj și folosea alimente expirate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS