Deși departe de a se fi încheiat, grație dezvăluirilor reprezentanților societății civile, în special a celor de la Centrul de Resurse Juridice, scandalul “Azilelor Groazei” începe să scoată la lumină instituțiile vinovate. Totodată, de așteptat, să se încheie “ vânătoarea de vrăjitoare”, mai degrabă încercarea de “mazilire” a Inspectorului General de Stat al Inspecției Muncii, pentru a face loc pe această funcție unui personaj din familia Ministerului Muncii. Totul a început de la prezentarea primului ministru, Marcel Ciolacu, a unui raport însușit de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, care, în mod eronat, conținea date care să incrimineze instituția Inspecției Muncii.
Am prezentat pe larg acest subiect în ultimul articol publicat în paginile Curierului Național și Gazetei de Sud – https://curierulnational.ro/prim-ministrul-a-fost-dezinformat-care-este-miza-sancționării-inspectorului-general-de-stat-al-inspecției-muncii-bratu-nicolae-dantes/
Iată că descoperirea de noi “Azile ale groazei” din Mureș și Voluntari vin să ne confirme. Instituțiile abilitate, menționate în clar prin sesizările oficiale ale Centrului de Resurse Juridice, să verifice activitatea acestor centre știau de mult despre grava situație și nu au făcut nimic. Amintitele sesizări l-au făcut pe primul ministru, Marcel Ciolacu, să-și nuanțeze discursul și să-l aducă pe linia adevărului. Prezentăm integral textul postării domniei sale pe pagina de Facebook:
“Instituțiile statului care nu funcționează trebuie desființate. Sistemul de control și sistemul de autorizare trebuie regândite.
Am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Mureș. Le mulțumesc ONG-urilor care au descoperit acest lucru și le sunt recunoscător pentru intervenția lor. Au salvat vieți.
Știm foarte bine că, sub coordonarea prefecților și a subprefecților, s-au făcut controale timp de o lună de zile. Din câte am înțeles, AJPIS controlase acest centru cu o zi sau două înainte și spusese că nu e nicio problemă. Doamna ministru al Muncii a luat decizia de a face comisie disciplinară conform legii și a fost destituită persoana care a condus AJPIS.
În această dimineață am avut o discuție cu vicepremierul și ministrul de Interne, domnul Cătălin Predoiu, și am dispus eliberarea din funcție atât a prefectului, cât și a subprefectului.”
Într-adevăr o schimbare de atitudine, Primul Ministru aflând acum care sunt instituțiile implicate în acest scandal. I-a fost prezentată chiar o cronologie a acestor sesizări. Ca demonstrație redăm adresa oficială a Centrului de Resurse Juridice, înregistrată cu nr 130 din data de 21.07.2023:
“Către:
GUVERNUL ROMÂNIEI Domnului Prim-Ministru ION-MARCEL CIOLACU
Spre ştiinţă:
MINISTERUL MUNCII Doamnei Ministru SIMONA BUCURA-OPRESCU
AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂŢI Doamnei MONICA-VIOLETA SOLOMIE
Stimate domn,
Centrul de Resurse Juridice/CRJ, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului, cu sediul în Bucureşti, str. Arcului nr. 19, sector 2, înregistrată în registrul persoanelor juridice prin Sentinţa civilă nr. 276/18.12.1998 a Tribunalului Bucureşti, cod fiscal 11341550, cu numărul de înregistrare în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor 380/1998, în cadrul programului AdaptJust- Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi prin Georgiana Pascu, în calitate de manager de program, urmare a interesului dumneavoastră pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități şi vârstnicilor aflăţi în centre rezidenţiale – am fost sesizați de mai multe persoane fizice din judeţul Mureş care au reclamat situații similare cu cele din centrele din județul Ilfov.
Astfel supunem atenției dumneavoastră cazul Asociației Re-MinMureș – Centrul de Îngrijire și Asistență „Căsuța lui Min” 8790 CRD, pentru persoane adulte cu dizabilități, cu sediul în str. Principală, nr. 24A, Brădești, comuna Sântana de Mureș. Vecinii acestui centru, care au solicitat și ajutorul Centrului de Resurse Juridice și al colaboratorilor noștri, reclamă faptul că de mai bine de un an şi jumătate s-au adresat tuturor instituțiilor cu competențe în materie pentru a lua măsurile ce se impun în vederea constatării abuzurilor și faptelor de natură penală și contravențională din centrul mai sus rubricat, însă fie nu au primit niciun răspuns, fie au primit răspunsuri evazive, fie răspunsuri din care reieșea clar faptul că instituțiile abilitate cunosc modul în care stau lucrurile în cazul Asociației Re-MinMureș însă nu sunt dispuși să facă nimic.
Dintre instituțiile cu competență în materie sesizate de către vecini amintim:
– AJPIS Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș
– ANPIS Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție socială (Ministerul Muncii)
– ANDPDP Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități București
– Direcția de Sănătate Publică Mureș
– IJP Mureș_Poliția Mureș
– Primăria Târgu Mureș
– Prefectura Mureș – Guvernul României
– Ministerul Sănătății
– ISU Mureș
– DSVSA Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului Mureș
Dintre răspunsurile recepționate, sintetizând, de către vecinii centrului: „DSP și AJPIS au recunoscut că nu au licență de funcționare, că au fost amendați și că li s-a solicitat intrarea în justiție. demnitate. egalitate. legalitate.
AJPIS a menționat că rezidenții provin de la DGASPC Covasna și DGASPC Maramureș. AJPIS Mureș s-a angajat în răspunsul dat că va monitoriza situația.”
Cu toate acestea, numai în urma controalelor din 10-15 iulie, desfășurate la nivel național, s-a dispus „SUSPENDAREA ACTIVITĂȚII CENTRULUI. Cauzele care au determinat emiterea deciziei, RISC IMINENT PENTRU SĂNĂTATEA PUBLICĂ” – însă nimeni nu a cercetat cum a fost posibil ca acel centru să fi funcționat fără niciun fel de autorizații timp de mai bine de 2 ani, nici măcar în contextul în care vecinii au reclamat situația de la fața locului de mai bine de un an și jumătate.
În context, atașăm documentele recepționate din partea reclamanților – adresa către AJPIS Mureș nr. 10792/14.06.2022; adresa către ANPIS, ANPDPD (prin care sunt realizate trimiteri la adresele înregistrate la ANPIS 5326/16.06.2022, ANPDPD 220615-017160/15.06.2022, răspuns AJPIS Mureș 102836/18.07.2022), Adresa DSP Mureș nr. 10100/23.06.2022 (prin care sunt realizate trimiteri la Adresa DSP Mureș 10200/14.06.2022 și 10100/16.06.2022, adrese Poliția mun. Tg. Mureș 335043/14.06.2022 și 335044/14.06.2022, Ministerul Sănătății și Guvernul României), Răspuns AJPIS Mureș 12836/18.06.2022; sesizare colaboratori, și avem respectuoasa rugăminte de a dispune să se realizeze toate demersurile care se impun în vederea identificării responsabililor în situația sesizată. Totodată, în ceea ce privește activitatea CRJ, vă aducem la cunoștință faptul că (probabil dintr-o coincidență cu totul întâmplătoare) în urmă cu aproximativ o lună ne-am implicat în susținerea unui tânăr care își dorea aprobarea transferului dintr-un centru din județul Neamț într-o locuință adecvată nevoilor lui în Timișoara. Acest tânăr, până în urmă cu un an, a locuit în Centrul de Îngrijire și Asistență „Căsuța lui Min” fiind martorul abuzurilor din locația respectivă. Pe cale de consecință, avem respectuoasa rugăminte să dispuneți realizarea tuturor demersurilor ce se impun pentru a verifica modalitatea în care persoanele respective au fost instituționalizate în alte județe, cu atât mai mult cu cât răspunsurile atașate ale autorităților competente arată că prestatorul de servicii sociale nu avea acreditare sau licențiere; care este stadiul actual al persoanelor relocate, unde au ajuns și dacă primesc servicii adecvate nevoilor lor; cine se face responsabil pentru existența unor contracte între autorități ale statului român și prestatori de servicii sociale fantomă, care funcționează fără a fi în legalitate; cum răspund autoritățile care fie nu au efectuat controale, fie care deși au constatat că nu există parametri legali/sanitari/medicali îndepliniți au îngăduit funcționarea în continuare a unor astfel de servicii sociale și supunerea persoanelor instituționalizate la niște abuzuri greu de închipuit. Avem respectuoasa rugăminte ca ulterior recepționării și înregistrării prezentei adrese să ne comunicați prin e-mail numărul de înregistrare al acesteia. Pentru orice detalii suplimentare sau informații care v-ar fi de folos în vederea soluționării situației prezentate, vă stăm la dispoziție. “
Iată, avem în clar numele instituțiilor abilitate care nu au dat curs solicitărilor oficiale ale Centrului de Resurse Juridice, avem dovada că acestea nu au intervenit pentru destructurarea rețelei de “Azile ale Groazei”, avem dovada că Inspecția Muncii nu se regăsește printre cei menționați, avem datele privitoare la controalele în teritoriu ale Inspecției Muncii – date prezentate pe larg în ultimul articol publicat în Curierul Național și Gazeta de Sud – și cu toate acestea se fac presiuni pentru înlăturarea din funcție a Inspectorului General de Stat al Inspecției Muncii, Bratu Nicolae Dantes, și “înscăunarea“ unei persoane din familia Ministerului Muncii.
De interes va fi întâlnirea de luni a primului ministru cu reprezentanții ONG-urilor care au demascat rețeaua de “Azile ale groazei”. Cu această ocazie poate primul ministru sau chiar ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vor face public Protocolul încheiat de Ministerul Muncii cu Centrul de Resurse Juridice. Cu această ocazie opinia publică va afla instituțiile care se fac vinovate de acest scandal și care sunt acuzațiile reale aduse Inspecției Muncii. Tot luni, pe lângă măsurile ce vor fi luate pentru remedierea gravei situații din centrele de îngrijire a personelor vârstnice și a celor cu dizabilități o să aflăm nume ale persoanelor care vor fi cercetate și care sunt învinuirile aduse. Se anunță o întâlnire interesantă.
Autor: Ștefan Rădeanu