17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAproape 800 de angajați vor să plece din CEO

Aproape 800 de angajați vor să plece din CEO

Sunt sute de solicitări depuse la Casa Județeană de Pensii Gorj în vederea pensionării de la Complexul Energetic Oltenia.

Aproape 800 solicitări au fost înregistrate din partea angajaților companiei energetice, în ultima lună și jumătate, respectiv de când a început să fie aplicată Legea 197 din 2021. Actul normativ introduce condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic și scade vârsta de pensionare cu 13 ani pentru mineri și energeticieni. Peste 300 dintre cele 800 de cereri de pensionare au fost soluționate de către funcționarii instituției.

Toate cererile care au rămas de analizat sunt în termenul legal de răspuns. Astfel, în 45 de zile vor fi soluționate de către comisia de specialitate din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj. Sunt și aproape 5.000 de cereri de recalculare a pensiilor. Solicitările au venit din partea pensionarilor din sistemul energetic.

Au început să respingă cereri

Nu toate cererile de pensionare depuse la Casa Județeană de Pensii Gorj sunt soluționate în mod favorabil. Există și zeci de cereri respinse. Anumite meserii fie nu se regăsesc în nomenclatorul meseriilor, fie nu au fost încadrate în condiții speciale de muncă. Cei cărora le-au fost respinse cererile au contestat în instanță acest lucru și iau în calcul și depunerea unor plângeri penale. De asemenea, un sindicat a început strângerea de petiții pentru sesizarea Consiliului Europei pentru discriminare.

„Pentru cei care au pierdut procesul cu Casa de Pensii pe Legea 197 și sunt interesați pentru o petiție colectivă la Consiliul Europei pe discriminare le acordăm asistență. Nu se poate ca oameni care au lucrat în același loc, pe aceeași meserie să nu fie pensionați și alții să se bucure de pensii. Vom sesiza organismul european. Considerăm că este vorba despre discriminare”, a declarat Daniel Dănilă, actual pensionar și fost angajat al CEO.

Citește și: Gorj: 78,5% din candidați au obținut peste 5 la titularizare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS