23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreședintele Iohannis participă la Sumitul UE-CELAC

Președintele Iohannis participă la Sumitul UE-CELAC

Preşedintele Iohannis participă la Summitul UE – CELAC (Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene). Acesta are loc, luni și marți, la Bruxelles.

Scopul principal al reuniunii este relansarea parteneriatului UE – CELAC, a informat Administraţia Prezidenţială. Această relansare vine în contextul evoluţiilor geopolitice influenţate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe:

  • conectivitate sustenabilă,
  • sprijinirea tranziţiei verzi şi a digitalizării,
  • creşterea rezilienţei lanţurilor valorice de pe cele două continente,
  • reafirmarea importanţei multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanţe şi a valorilor democratice.

Preşedintele Iohannis va exprima sprijinul ţării noastre pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a relansa parteneriatul cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor. Estee primul summit de acest fel în ultimii opt ani.

Şeful statului va susţine importanţa cooperării UE – CELAC

Şeful statului va susţine importanţa cooperării UE – CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar şi a noilor oportunităţi de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată.

De asemenea, el va arăta că angajamentul activ al ţării noastre pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi cu prilejul vizitelor întreprinse în Brazilia, Chile şi Argentina în luna aprilie a acestui an, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirile reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Preşedintele va participa, totodată, la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziţie echitabilă şi durabilă”. El va susţine rolul activ pe care ţara noastră este pregătită să îl asume în cooperarea UE – CELAC în acest domeniu.

Citește și: Un bloc de apartamente din Napoli s-a prăbușit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS