13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurcia a majorat cu aproape 200% taxele pe combustibili

Turcia a majorat cu aproape 200% taxele pe combustibili

Turcia a majorat, de astăzi, cu aproape 200% taxele pe combustibili. Motivul este acela dea a finanţa majorarea bugetului cu 1.120 miliarde de lire (42,2 miliarde de dolari. Asta după ce cutremurele din februarie şi alegerile prezidenţiale din mai au dus la creşterea cheltuielilor, conform Agerpres.

Măsura va fi de ajutor, după ce deficitul bugetar al Turciei a urcat în primele cinci luni din 2023 la 263,6 miliarde de lire, de la 124,6 miliarde de dolari lire în perioada similară din 2022. Însă, ar putea alimenta inflaţia, care s-a redus în iunie la 38,21%, de la 85,51% în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. Majorarea taxei pe combustibili va ajuta la acoperirea necesităţilor de finanţare după cutremurele din februarie. De asemenea, va permite Trezoreriei să menţină rezerve solide de numerar, susţin autorităţile de la Ankara.

Sâmbătă, Parlamentul a adoptat majorarea bugetului cu 1.120 miliarde de lire, iar recent Guvernul a majorat TVA cu două puncte procentuale şi a adoptat diverse majorări de taxe, în încercarea de a spori resursele publice. Din 2018, lira s-a depreciat cu peste 80% iar anul acesta s-a depreciat cu peste 28%, ceea ce a dus la majorarea preţurilor bunurilor, de la alimente la combustibili, într-o ţară dependentă de importuri.

Înainte de alegerile prezidenţiale din luna mai, Recep Tayyip Erdogan a majorat cheltuieile bugetare. Acesta a crescut salariile şi a oferit posibilităţii de pensionare anticipată pentru milioane de persoane. În plus, alegerile prezidenţiale au avut loc la doar câteva luni după o serie de cutremure devastatoare. Acestea au provocat pagube economice estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Potrivit Trezoreriei Turciei, deficitul bugetar prognozat pentru acest an este de 659 de miliarde de lire (25,3 miliarde de dolari).

Citește și: Tânăr bătut noaptea trecută în Gara Craiova


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS