18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstantin Enceanu şi Niculina Stoican, război în instanţă pe bani

Constantin Enceanu şi Niculina Stoican, război în instanţă pe bani

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ (AFMT) este din nou în mijlocul unui conflict de proporţii după cel de acum doi ani când a murit Petrică Mîţu Stoian. Dacă în 2021 protagonişti au fost impresarul lui Stoian, Doru Gusman, şi managerul AFMT, Niculina Stoican, acum este vorba despre prietenul lui Petrică Mîţu Stoian, Constantin Enceanu, şi…acelaşi manager, Niculina Stoican. Ce au de împărţit cei doi? Banii din salariul lui Enceanu. Acesta a dat Ansamblul în judecată, nemulţumit că nu a fost trecut la o treaptă superioară de salarizare.

Când a aflat că a fost dată în judecată de Constantin Enceanu, Niculina Stoican a apelat la ajutorul Primăriei Craiova. I-a scris Olguţei Vasilescu şi i-a spus că are nevoie să-i aprobe o cheltuială de circa 800 de euro, bani cu care să angajeze o firmă de avocatură, deoarece jurista din dotare nu ar avea timpul necesar să se ocupe de proces. Atunci Olguţa Vasilescu a propus Consiliului Local aprobarea unei hotărâri care să fie supusă la vot în şedinţa de joi.

Ce scrie în proiectul de hotărâre

Concret, consilierii locali sunt chemaţi să aprobe „achiziționarea, de către Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” Craiova, de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, în dosarul nr.3198/63/2023, având ca obiect litigii de muncă, cu încadrarea în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli. Se împuterniceşte dna. Stănescu Niculina Eugenia, manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” Craiova, pentru efectuarea demersurilor procedurale, în vederea perfectării contractului de achiziționare a serviciilor juridice de consultanță, de asistenţă şi/sau de reprezentare“.

Enceanu şi Niculina, duel pe bani

De ce este nevoie de o astfel de cheltuială? Deoarece dosarul în cauză, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, are ca obiect litigii de muncă, anume „plata diferenţelor salariale pentru perioada 2018-2020; instituţia menţionează că aceste diferenţe sunt solicitate de un salariat încadrat pe postul de solist vocal, grad profesional I, salariat ce consideră că îndeplinea condiţiile de promovare la gradul profesional IA.

Conform notei de fundamentare, suma necesară pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă juridică este de aprox. 3.500 lei – 4.000 lei, iar în prezent în bugetul de venituri și cheltuieli al instituției aprobat pentru anul 2023 sunt fonduri disponibile pentru achiziționarea acestor servicii.

Totodată, prin Hotărârea nr. 4 a Consiliului Administrativ al Ansamblul Folcloric „Maria Tanase” Craiova, s-a aprobat achiziționarea de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, de către un cabinet de avocatură“, se arată în proiectul de hotărâre.

Cazul Enceanu, o speţă complexă

Niculina Stoican consideră că are nevoie de un avocat sau o casă de avocatură, deoarece speţa este una complexă, „care necesită un volum mare de muncă şi reprezentare“.

În cererea trimisă primăriei, managerul AFMT doreşte „servicii specializate(…) de către un avocat care dispune de resursele umane necesare, profesionale, cu experienţă în activitatea de reprezentare(…)La nivelul AFMT nu există compartiment juridic propriu, astfel încât activitatea desfăşurată de consilierul juridic angajat ar putea fi depăşită, deoarece, conform fişei postului are sarcini în primul rând pe gestionarea activităţilor de resurse umane şi doar colateral de reprezentare, iar dedicarea timpului către acest litigiu ar întârzia întocmirea altor acte curente.

Consultantul juridic este angajat în instituţia noastră din anul 2021, iar obiectul litigiului se referă la perioada 2018 – 2020 cu trimiteri de depunere note din anul 2009, ceea ce face şi mai dificilă reprezentarea“, se arată în solicitarea trimisă de Niculina Stoican şi aprobată de primarul Olguţa Vasilescu.

Enceanu: „Probabil că nu se vrea“

„Salariatul“ nemulţumit, „solist vocal, grad profesional I“, de care vorbeşte managerul AFMT, este nimeni altul decât celebrul Constantin Enceanu. Acesta a precizat pentru GdS că nu ştie exact suma care i se datorează, dar că este una infimă şi că, indiferent de cuantumul ei, este un drept care i se cuvine.

„Ultimul grad profesional l-am obţinut în 2005. Din 2008 trebuia să trec la următoarea treaptă, dar de fiecare dată mi s-a spus că nu sunt bani. Este un drept al meu. Mai am puţin şi ies la pensie. I-am făcut mai multe cereri doamnei manager, i-am spus şi colegial, pentru că prieteni nu suntem, dar probabil că nu se vrea“, a explicat Constantin Enceanu. GdS a încercat să obţină un răspuns şi de la Niculina Stoican, dar aceasta avea telefonul închis. Atunci când va oferi un răspuns, GdS îl va publica.

Niculina, acuzată după moartea lui Petrică Mîţu

Managerul AFMT nu este la primul scandal în care este implicată şi care îi are în centru pe cântăreţi celebri. Acum doi ani, după moartea lui Petrică Mîţu Stoian, fostul impresar al acestuia a acuzat-o pe Niculina Stoican că l-a îndepărtat pe Mîţu din Ansamblu prin teroare şi umilinţe.

”El a plecat de la Ansamblul Maria Tănase supărat, foarte supărat! Și a plecat din cauza ei, din cauza Niculinei Stoican. Pentru că îl teroriza, îl umilea. Nu s-a dus la un spectacol sau ceva, i-a făcut adresă la primărie, primăria i-a tăiat ziua. Mi-a spus: „Nu mai suport“. El s-a pensionat din cauza ei, să scape de ea, să nu o mai vadă.

Astea sunt cuvintele lui: „Nu vreau să o mai văd. Nu suport să mă umilească ea“. Știe toată lumea, știu cântăreții mari”, a spus fostul impresar al lui Petrică Mîțu Stoian, Doru Gusman, în direct, la Oltenia TV, după moartea artistului.

„Am crescut împreună“

Niculina Stoican a negat toate acuzațiile şi a susţinut că relația dintre ei era una cât se poate de bună. ”Noi nu am avut doar o prietenie, noi venim din aceleași locuri, noi am crescut împreună, am plecat pe același drum împreună, ne-am angajat împreună la Doina Gorjului, am plecat împreună de la Doina Gorjului. Am venit la Maria Tănase împreună, tot parcursul nostru profesional este împreună, am stat 14 ani”, a explicat Niculina Stoican pentru Oltenia TV.

”Nu s-a pensionat devreme, s-a pensionat pentru că avea vârsta de pensionare și pentru că atunci când eu i-am spus că nu e un om care să își întrerupă activitatea, că trebuie să continue, mi-a spus că nu mai vrea, că își dorește să facă ce vrea el, când vrea el, cum vrea el și cât vrea el. Petre a plecat pentru că și-a dorit să plece și și-a dorit din tot sufletul să trăiască pentru el”, mai spunea Niculina Stoican, potrivit OItenia Tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS