17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecialiștii norvegieni spun că explozia de la barajul Nova Kahovka a fost înregistrată de stațiile seismice din România

Specialiștii norvegieni spun că explozia de la barajul Nova Kahovka a fost înregistrată de stațiile seismice din România

Explozia de la barajul ucrainean aflat lângă Herson a fost atât de puternică încât a fost înregistrată de stațiile seismice din țara noastră. Specialiștii Institutului Norvegian de Seismologie spun că deflagrația a produs o undă de șoc care a ajuns la plăcile tectonice din Bucovina.

Potrivit Norsar, o undă seismică care indică o explozie puternică a fost detectată pe 6 iunie de sistemul de senzori BURAR, care este amplasat în Bucovina, România, și care se află la 620 de kilometri de barajul de la Nova Kahovka, relatează BBC.

Magnitudinea a fost între 1 și 2

Magnitudinea a fost între 1 și 2, iar unda seismică a fost detectată la ora 2:54, care corespunde cu momentul distrugerii barajului. Institutul de seismologie din Norvegia (Norsar) a detectat o „explozie” provenind din zona barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, în momentul distrugerii sale marţi, a declarat vineri unul dintre responsabilii de rang ai instituţiei, potrivit AFP.

Acest anunţ, care nu indică originea exploziei, arată că barajul hidroelectric, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, nu a cedat ca urmare a daunelor suferite în timpul bombardamentelor din lunile precedente. „Suntem siguri că a avut loc o explozie acolo”, a declarat pentru AFP Ben Dando, şef de secţie la Norsar.

Deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 2:54

Potrivit acestui institut independent de cercetare seismologică, deflagraţia s-a produs în jurul orei locale 2:54 la un sit ale cărui coordonate coincid cu cele ale barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru. Magnitudinea acesteia a fost „între 1 şi 2”, a precizat Norsar, care nu a calculat deocamdată echivalentul în tone de TNT, ceea ce necesită luarea în considerare a mai multor factori. „Nu a fost o explozie mică”, a precizat responsabilul de la Norsar. Ea a fost înregistrată de staţia de măsurare din Bucovina, în România, la aproximativ 620 km de locul în care s-a produs, notează AFP, citată de Agerpres.

Distrugerea barajului a provocat inundarea a zeci de oraşe şi sate pe ambele maluri ale fluviului Nipru

Distrugerea barajului hidroelectric, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, a provocat inundarea a zeci de oraşe şi sate pe ambele maluri ale fluviului Nipru, inclusiv a unor cartiere ale capitalei regionale Herson, forţând mii de oameni să-şi părăsească locuinţele. Interpelată de Ucraina, care o acuză că a dinamitat barajul pentru a tăia calea în faţa ofensivei ucrainene în sud, în direcţia Crimeii, Rusia a declarat joi în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) că Kievul a distrus barajul cu lovituri de artilerie „masive”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS