16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrincipalele motive invocate la divorţ și ce (nu) s-a schimbat în ultima sută de ani

Principalele motive invocate la divorţ și ce (nu) s-a schimbat în ultima sută de ani

Principalele motive invocate la divorţ și ce (nu) s-a schimbat în ultima sută de ani. În primul an de după Revoluție aveam un divorț la fiecare 6 căsătorii încheiate. În 2019, raportul scăzuse la 4, apoi în pandemie am avut un divorț la 3,5 căsătorii, iar în 2022 raportul dintre divorțuri și căsătorii a urcat la 5,1, potrivit datelor publicate în aceste zile de Statistică.

Printre motivele invocate la divorț găsim păcate atât ale Ei cât și ale Lui, depinde de cine depune plângerea. Ea îi reproșează Lui infidelitatea conjugală, alcoolismul, violența și ”alte motive”. Acestea din urmă ascund de cele mai multe ori aceleași acuzații dar fără să fie exprimate direct, din discreție, conform hotnews.ro.

Cum se numea divorţul pe vremuri

Înainte vreme, divorțul se numea ”carte de despărțire”. Motivele pentru care un cuplu divorța nu erau foarte diferite acum câteva sute de ani față de cele invocate azi. Doar că se numeau altfel. Violența fizică se numea ”traiul rău”.

Adulterul era și el pricină de jalbă

Adulterul era și el pricină de jalbă, adică de introducere a cererii de divorț. La fel și alcoolismul bărbatului.

Dar lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, cum spuneam mai sus, față de acum 100 și ceva de ani, chiar dacă o comparație cu prezentul cu greu poate fi făcută.

”Pentru sec. 18 nu exista studii in afara de cele făcute de mine, din pacate. Există însă mii de documente păstrate în condicile de la Mitropoliecare ar putea fi parcurse şi inventariate astfel încât să ofere o imagine mai clară asupra separării. Acestea s-au pastrat doar pentrut Valahia. Cele din Moldova au pierit.

Eu lucrez pe acest subiect si încerc, de fiecare dată, să scot la lumină cazuri noi, dar n-am purces la o aşezare a lor în date statistice. Interesaţi de subiectul meu sunt cercetătorii francezi. Aceştia au deschis un proiect mare pe divorţialitate privită mai ales din perspectiva demografică”, spune Constanța Ghițulescu- Vintilă, autoarea cărții ”În șalvari și cu ișlic”, unde descrie divorțialitatea vremii.

Articolul integral pe hotnews.ro

Citeşte şi: Tânăr din Rovinari, arestat preventiv pentru violență în familie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS