27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreştere istorică a preţului materiei prime pentru mezeluri

Creştere istorică a preţului materiei prime pentru mezeluri

Un producător din România susţine că piaţa cărnii fierbe, după o creştere istorică a preţului materiei prime pentru mezeluri. Se aştepta o scădere din februarie, însă s-a ajuns la o creştere de 50%.

Carnea de porc de lucru (CPL), materia primă folosită pentru producţia mezelurilor, a ajuns la 3-3,2 euro/kg (peste 15 lei), după o dublare într-un an şi o creştere de circa 50% din februarie, notează Mediafax. În acest fel că pune presiune pe producători, care susţin că urmează scumpiri pentru produsul finit.
„Acum, în medie, carnea de porc de lucru costă 3-3,2 euro/kg, faţă de 1,25 euro/kg în urmă cu un an. (…) În septembrie, anul trecut, am transferat o parte din creştere în preţurile finale ale produselor şi ne aşteptam ca din februarie să scadă. Însă, dacă în februarie materia primă costa 2,2-2,25 euro/kg, acum nu se mai găseşte sub 3 euro/kg. Piaţa cărnii fierbe după această creştere istorică“, spune Andrei Pădurean, manager operaţional al companiei Universal.

Preţuri record la carnea de porc

Această provocare, a cărnii mai scumpe, este menţionată şi de Voicu Vuşcan, administrator al Elit.
„Cea mai mare provocare pentru industria noastră este creşterea accelerată a preţurilor materiilor prime, cu un impact semnificativ în profitabilitatea businessului. Ne confruntăm în prezent cu preţuri record la carnea de porc, din cauza scăderii efectivelor de porci din Europa în principal. În mod specific, în România, pesta porcină africană a diminuat considerabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone“, a spus Vuşcan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS