10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliștii din educație protestează în Piața Victoriei

Sindicaliștii din educație protestează în Piața Victoriei


Un amplu protest al sindicaliștilor din domeniul educației și ai susținătorilor acestora are loc în Piața Victoriei din Capitală.

Protestul din Piaţa Victoriei va fiurmat de un marş până la Palatul Cotroceni. Potrivit organizatorilor, la protest participă în jur de 20.000 de participanţi.

Sindicaliştii au anunţat luni că nu renunţă la greva generală, care a debutat luni, 22 mai. Ei i-au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

Protestatarii nu vor renunța la revedincări (Inquam Photos / Octav Ganea)
Protestatarii nu vor renunța la revedincări (Inquam Photos / Octav Ganea)

„Am solicitat o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru a rezolva această problemă”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Majorare salarială

Liderii sindicatelor din educaţie au propus luni ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului”.

Sindicaliștii nu cer pomană, își cer drepturile ( Inquam Photos / Octav Ganea)
Sindicaliștii nu cer pomană, își cer drepturile ( Inquam Photos / Octav Ganea)

„Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului.

Cel mai important lucru este să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie. Am propus 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere. Deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie”, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Liderii sindicali au mai spus că soluţiile trebuie luate cu începere din luna iunie, pentru că amânarea lor va acutiza criza.

Citește și: Dolj: Și bătut, și cu lucerna mâncată de oi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS