20.4 C
Craiova
duminică, 28 mai, 2023
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, condamnat la peste 7 ani de închisoare

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, condamnat la peste 7 ani de închisoare

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat la peste 7 ani de închisoare de instanța Supremă. Decizia este definitivă.

Sebastian Vlădescu a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la 6 ani. Pentru Cristian Boureanu faptele s-au prescris.

Instanța a decis:

  • confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu,
  • confiscarea a 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea,
  • menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Vlădescu a fost condamnat în martie 2022, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni cu executare. Mircea Costea a primit 7 ani de închisoare. Fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise inițial o pedeapsă 4 ani și 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

Acuzele DNA

Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, fostul deputat PNL, Cristian Boureanu și fostul șef al Eximbank, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Cristian Dascălu și administratorul unei societăți comerciale au fost trimiși în judecată, în noiembrie 2019, de DNA, în dosarul privind reabilitarea căii ferate București-Constanța.

În perioada 2005-2017, o companie străină a plătit aproximativ 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Contractul de reabilitare a fost câştigat în 2005 de asocierea de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka.

În 15 martie 2019, DNA l-a trimis în judecată pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA.

Citește și: Aproape 9.500 de imobile din Bistreț, intabulate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS