24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCastraveții din Pogoanele trebuie retrași imediat de pe piață

Castraveții din Pogoanele trebuie retrași imediat de pe piață

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a anunţat, luni, că a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor.

Roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă. Castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

„În cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea. Probele de castraveţi evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale. Legumele sunt neconforme consumului populaţiei. Același verdict este și cazul celui de-al doilea legumicultor suspect.

La cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Cercetările continuă

Organele de anchetă îi vor cerceta în continuare pe cei trei legumicultori. Folosirea substanţelor chimice neautorizate constituie infracţiune.

”Simpla utilizare a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere sau utilizare a îngrăşămintelor chimice neautorizate, pentru culturi destinate comercializării”, se mai arată în comunicat.

Rezultatele expertizelor au fost comunicate instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară, potrivit stiridebuzau.ro.

Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău vor trebui să scoată de la comercializare castraveţii neconformi.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice. Acestea au fost folosite în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate:

  • peste 200 de kilograme,
  • peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Citește și: (VIDEO) Vârsta de pensionare va creşte treptat până la 65 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS