20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-au lansat competițiile Capitala europeană și Pionierul verde al turismului inteligent pentru 2024

S-au lansat competițiile Capitala europeană și Pionierul verde al turismului inteligent pentru 2024

Comisia Europeană lansează competițiile Capitala europeană și Pionierul verde al turismului inteligent pentru 2024.

Comisia Europeană invită orașele să prezinte exemple de top de practici de turism inteligent și sustenabil în Europa.

Ca mărime, turismul este a treia activitate socio-economică a UE, reprezentând aproximativ 10% din PIB-ul UE. Sectorul joacă un rol crucial în generarea creșterii economice și a locurilor de muncă. Turismul încă deține un potențial neexploatat, în special în domeniul turismului inteligent și sustenabil. Inovația, accesibilitatea și sustenabilitatea sunt viitorul turismului. Comisia Europeană își propune să mențină turismul european în prima linie. 

Spre deosebire de edițiile anterioare, în acest an va exista un singur oraș câștigător al competiției Capitala europeană a turismului inteligent 2024. În plus, Pionierul verde european al turismului inteligent este acum succesorul competiției Destinații europene de excelență (EDEN).

Pentru a concura pentru titlurile din 2024, orașele trebuie să își demonstreze practicile turistice inovatoare și să depună candidaturile folosind un formular online. Candidaturile vor fi mai întâi evaluate de un grup de experți independenți. În a doua etapă, orașelor preselectate li se va cere să prezinte candidatura orașului lor în fața juriului european. Juriul european va selecta doi câștigători:

  • „Capitala europeană a turismului inteligent 2024”,
  • „Pionierul verde european al turismului inteligent 2024”.

Ambele competiții sunt deschise atât orașelor din UE, cât și țărilor din afara UE care participă la programele COSME și Piața unică. Câștigătorii vor fi anunțați în noiembrie – decembrie 2023. 

European Capital of Smart Tourism 2024 – Smart gets you further

Competiția Capitala europeană a turismului inteligent are un palmares de succese. Capitala europeană a turismului inteligent 2024 este cea de a cincea ediție a competiției. Pafos și Sevilla sunt capitalele anului 2023. Bordeaux și Valencia au fost selectate drept capitale ale anului 2022. Göteborg și Malaga capitale ale anului 2020. Helsinki și Lyon au câștigat competiția inaugurală și au deținut împreună titlurile din 2019.

Capitala europeană a turismului inteligent 2024 va beneficia de sprijin pentru comunicare și branding pe tot parcursul anului 2024. Acest sprijin va include:

  • realizarea unui videoclip promoțional,
  • a unei sculpturi mari cu hashtag pe care să o instalați într-o locație proeminentă,
  • diverse activități promoționale și vizibilitate la nivelul UE și la nivel internațional,
  • orașul câștigător va avea șansa de a se alătura unei rețele în creștere și activă de destinații inteligente care au fost selectate în cele patru ediții anterioare ale competiției,
  • de a face schimb de bune practici și de a învăța de la ceilalți.

Competiția Capitala europeană a turismului inteligent este deschisă orașelor cu o populație de peste 100.000 de locuitori. Pentru mai multe informații, consultați Capitala europeană a turismului inteligent – Ghid pentru candidați (Guide for Applicants).

European Green Pioneer of Smart Tourism – Green leads the way

Pionierul verde european al turismului inteligent este succesorul competiției Destinații europene de excelență (EDEN) care a fost introdusă pentru prima dată de Comisia Europeană în 2007 pentru a recompensa destinațiile turistice sustenabile netradiționale din Europa.

Competiția se bazează pe principiul promovării dezvoltării turismului sustenabil în destinații mai mici, care aduce valoare economiei, planetei și oamenilor. Titlul de Pionierul verde european al turismului inteligent 2024 îi va permite orașului câștigător să servească drept inspirație pentru alte destinații turistice din Europa, să-și îmbunătățească profilul orașului ca destinație turistică de calitate, atrăgând vizitatori și generând creștere economică într-un mod sustenabil.

Competiția Pionierul verde este deschisă orașelor cu o populație între 25.000 și 100.000 de locuitori. Pentru mai multe informații, consultați Pionierul verde european al turismului inteligent – Ghid pentru candidați (Guide for Applicants).

Pentru ambele competiții, candidaturile trebuie primite până la: 05 iulie 2023 la 17:00 CET.
Citește și: Iohannis: Încoronarea regelui Charles al III-lea – un moment istoric

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS