13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Proteste violente de Ziua Muncii în Franța

(VIDEO) Proteste violente de Ziua Muncii în Franța

-

Au fost proteste violente de Ziua Muncii în Franța, după ce mai bine de două milioane de oameni au ieșit pe străzi.

Luni, în întreaga Franță, oamenii au ieșit pe străzi, mobilizați de marile centrale sindicale. A fost a 13-a zi de grevă și proteste la nivel național împotriva legii, care crește vârsta de pensionare până la 64 de ani.

Confederația generală a muncii a anunțat că 2,3 milioane de persoane au manifestat în întreaga Franţă, potrivit News.ro.

Poliția franceză a tras cu gaze lacrimogene și s-a ciocnit luni cu manifestanții la Paris și în alte orașe. Sindicatele și-au transformat marșurile tradiționale de Ziua Muncii în demonstrații antiguvernamentale împotriva creșterii vârstei de pensionare.

Cel puțin 108 polițiști au fost răniți și 291 de persoane au fost reținute în toată Franța, Violențele au izbucnit în mai multe orașe, a declarat ministrul de interne, Gérald Darmanin.

La Paris, 25 de polițiști au fost răniți și 111 persoane au fost reținute, potrivit The Guardian. Un ofițer de poliție a suferit arsuri grave la mâini și la față după ce a fost lovit de o grenadă Molotov, a spus el.

Arestări și pagube materiale

Darmanin i-a condamnat pe protestatarii pe care i-a descris ca fiind de extremă stânga, cunoscuți ca „blocuri negre”. El a spus că sunt în jur de 2.000 la Paris și alți 1.000 în orașul Lyon, din sud-estul orașului. El a cerut ca „cei care au atacat poliția și proprietatea publică să fie aspru pedepsiți”.

Premierul, Élisabeth Borne, a lăudat marșurile anterioare și a spus că atitudinea responsabilă arătată mai devreme a făcut violența „cu atât mai inacceptabilă”.

La Paris, demonstrația condusă de sindicate a început în mod pașnic, cu multe familii care s-au alăturat, ținând bannere. Ei au cerut demisia lui Macron sau retragerea legii ppensiilor.

Când protestatarii au trecut prin arondismentul 11 ​​al Parisului, poliția a lansat gaze lacrimogene, Forțele de ordine s-au ciocnit cu grupuri de tineri îmbrăcați în negru. Proiectile, pubele și cocktailuri Molotov au fost aruncate în poliție.

Magazine jefuite și mașini incendiate în Lyon

Aproximativ 80.000 de persoane se aflau la protestele de la Nantes în jurul orei 16:00, conform datelor oferite de sindicate, în timp ce polițiștii francezi au ajuns la un total de aproape 18.000.

Poliția a arestat până acum 14 manifestanți, transmit oficialii prefecturii. La Nantes, un protestatar a fost rănit la mână și a fost preluat de ambulanță. Mai multe bănci și vitrine de magazine au fost avariate. 4 persoane au fost arestate pentru aruncarea de proiectile. Forțele de poliție au fost lovite cu pavele. Doi polițiști au fost răniți, potrivit unei surse din poliție.

La Lyon, mai multe magazine au fost sparte și jefuite, iar mai multe mașini au fost incendiate. Prefectura din Rhône a declarat că au fost arestate 4 persoane.

Citește și: CJ Dolj, pomană de 100.000 de euro pentru Catedrala din Craioviţa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un bărbat a înjunghiat-o pe iubita adolescentă a fiului...

Un bărbat a înjunghiat-o pe iubita de 16 ani...

ȘTIRI GdS