15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConservatorii din Paraguay au obținut o mare victorie în alegeri

Conservatorii din Paraguay au obținut o mare victorie în alegeri

Partidul Conservator, care guvernează de şapte decenii în Paraguay, a rămas forța dominantă a politicii țării, potrivit www.sandiegouniontribune.com.

Economistul Santiago Pena a câştigat duminică alegerile prezidenţiale în faţa principalului său rival de centru-stânga, Efrain Alegre. Pena, 44 de ani, fost funcţionar al FMI, ex-ministru de finanţe al preşedintelui Horacio Cartes (2013-2018) acuzat de Statele Unite de corupţie.

După numărarea a 99% din voturile alegătorilor, Peña a avut 43% dintre voturi, iar Efraín Alegre 27%. Acesta a fost candidatul Pactului pentru un Nou Paraguay, coalița de opoziție care intenționa să încheie domnia Partidului Conservatoro.

Partidul conservator a câștigat majoritatea în Senat cu 45 de locuri în Senat și 80 de locuri în camera inferioară.

Un candidat „anti-sistem”, Paraguayo Cubas, cu un discurs radical, antiparlamentar, s-a situat pe poziţia a treia cu peste 22%. „A luat voturi din ambele tabere, dar cei mai lezaţi sunt oponenţii din coaliţia Concertacion” a lui Alegre, a subliniat pentru AFP analistul politic Roberto Codas.

Va fi numit președinte pe 15 august

Inegalităţile, persistente, şi sărăcia (24,7%) vor fi o provocare majoră pe plan intern pentru tânărul preşedinte. El a promis crearea a 500.000 de locuri de muncă şi un acces mai bun la sistemul sanitar public. Paraguay are o economie relativ stabilă, dar cu niveluri ridicate de sărăcie.

Președintele în exercițiu Mario Abdo Benítez l-a numit pe Peña „președinte ales” într-un mesaj de felicitare pe rețelele de socializare. El a felicitat, de asemenea, „poporul paraguayan pentru participarea lor mare la această zi a alegerilor”.

Peña a sărbătorit victoria care l-ar face președinte al Paraguayului pe 15 august, în așteptarea unei declarații oficiale a rezultatelor finale.

„Astăzi nu sărbătorim un triumf personal, ci sărbătorim victoria unui popor care cu votul său a ales calea păcii sociale, dialogului, fraternității și reconcilierii naționale”, a spus Peñ. „Trăiască Paraguay! Trăiască Partidul Colorado!”

Alegre a recunoscut înfrângerea la scurt timp după aceea.

Citește și: O femeie și doi bărbați, găsiți morți într-o casă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS