15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană, acord cu România și alte patru state cu privire la problema cerealelor

Comisia Europeană, acord cu România și alte patru state cu privire la problema cerealelor

Comisia Europeană a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu cinci state UE, printre care Polonia, România și Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene. Acest accord are loc după interdicțiile de import impuse de mai multe dintre aceste țări și considerate „inacceptabile” de Bruxelles, relatează AFP, citat de Hotnews.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat pentru Agerpres că Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor renunţa la măsurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană interzice importul pentru patru produse

„Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state. Se va interzise importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie. După această dată, urmează să se analizeze prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a subliniat Petre Daea.

UE suspendase în mai 2022, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina. De asemenea, s-a organizat pentru a-i permite să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor prin Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în țara din februarie. 2022.

Statele UE vecine cu Ucraina au înregistrat o creștere masivă a importurilor de porumb, grâu sau floarea soarelui din Ucraina. Acesta lucru a dus la saturarea silozurilor și la scăderea prețurilor locale.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis cerealele și alte produse agricole importate din Ucraina la mijlocul lunii aprilie. Acestea au spus că vor să-și protejeze fermierii. În acest fel, au deschis o confruntare cu Comisia, responsabilă de politica comercială a UE.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Fostă șefă de la Cadastru, condamnată cu suspendare pentru o mită de 200.000 de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS