19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbulatoriul Spitalului Judeţean Craiova, modernizat cu fonduri PNRR

Ambulatoriul Spitalului Judeţean Craiova, modernizat cu fonduri PNRR

Pacienţii din întreaga regiune a Olteniei vor beneficia, curând, de servicii medicale de stat îmbunătăţite. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova (SCJUC) va moderniza, în următorii doi ani, ambulatoriul, cu fonduri de peste 15,6 milioane de lei.

Proiectul cu titlul “Dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriului integrat al SCJU Craiova” are o durată de 21 de luni şi va creşte calitatea serviciilor de sănătate pentru zecile de mii de pacienţi care ajung la unitatea medicală an de an.

„Una din marile probleme cu care se confruntă sectorul public de sănătate este subdezvoltarea infrastructurii şi uzura fizică şi morală a echipamentelor. Pentru ca pacientul asigurat să se bucure de servicii medicale pentru care contribuie lună de lună, e nevoie să creştem calitatea serviciilor medicale. Ne dorim să creştem calitatea actului medical şi să ne extindem capacitatea ambulatoriului SCJU, astfel încât să poată fi acoperit un segment cât mai mare de populație”, transmit reprezentanţii Spitalului Judeţean.

Echipamente de ultimă generaţie

În urma implementării proiectului demarat, pacienţii vor beneficia de echipamente de ultimă generaţie.

Cabinetul de gastroenterologie va fi dotat cu ecograf performant şi fibroscan, care permite efectuarea elastrografiei, o tehnică recent introdusă pentru cuantificarea fibrozei hepatice. Tot aici va ajunge o trusă pentru videoendoscopie cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială pentru adulţi şi o trusă pentru videoecoendoscopie pediatrică. De asemenea, un electrocauter cu plasmă va ajuta la efectuarea de endoscopii minim invazive mai sigure şi mai precise.

Şi cabinetul de obstetrică-ginecologie va beneficia de dotări importante. Printre acestea se numără un colposcop şi un ecograf, dar şi un electrocauter, absent în prezent din dotarea ambulatoriului. O noutate va fi şi cardiotocograful – monitorul fetal.

La nivelul cabinetului oftalmologic, vor fi achiziţionate sisteme pentru terapia vederii, olftalmoscop, biomicroscop pentru fund de ochi, autorefractometru pentru determinarea dioptriilor şi angiotomograf în coerenţa optică. Acesta din urmă echipament permite diagnosticul complet si corect al afecţiunilor oculare.

Pacienţii cu afecţiuni din sfera ORL vor putea fi diagnosticaţi si trataţi în condiţii mult mai bune după finalizarea proiectului. Cabinetele ORL din ambulatoriul SCJU Craiova vor fi dotate cu aparatură pentru videoendoscopie, fibroscopie flexibilă şi videostroboscopie, cu ajutorul cărora vor fi diagnosticate precoce leziuni organice şi funcţionale din sfera ORL. De asemenea, cabinetul ORL Audiometrie va beneficia de impedacemetru şi audiometru pentru diagnosticarea deficienţelor de auz, inclusiv la copii.

Un alt cabinet inclus pe lista investiţiilor este cel de cardiologie, care va deţine soft holter nou pentru EKG, defibrilator bifazic, sistem de testare la efort cu bicicletă şi altele.

Cabinetul de dermatologie va funcţiona la standarde înalte, urmând să fie dotat cu cele mai moderne tehnologii: videodermatoscop pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele, bisturiu electric cu radiofrecvenţă, criocauter pentru rezecţia verugilor, cabină de fototerapie pentru tratamentul psoriazisului şi vitiligo, laser CO2 pentru electovaporizarea leziunilor benigne ale pielii cu cicatrici minime.

La nivelul cabinetului de chirurgie orală şi maxilo-facială se va achiziţiona un sistem pentru litotriţie, destinat fragmentării şi eliminarii litiazei glandelor salivare. Chirurgia generală va fi dotată cu sistem de videorectoscopie şi sistem de videoproctoscopie pentru tratamentul bolii hemoroidale cu anestezie locală.

Pacienţii oncologici cu afecţiuni ale sângelui vor beneficia de un sistem pentru iradierea sângelui, care va diminua riscul de transmitere a infecţiilor prin transfuzii. Laboratorul de radiologie pentru copii va fi dotat cu un aparat de radiologie de ultimă generaţie şi ecograf nou. Şi pacienţii cabinetelor de reumatologie, nefrologie şi medicină internă vor beneficia de ecografe noi, de înaltă precizie.

„Acestea sunt numai o parte din achiziţiile pe care urmează să le facem în cadrul acestui proiect de maximă importanţă pentru pacienţii SCJU Craiova. Ambulatoriul SCJU va fi transformat într-o clinică modernă, tehnologizată, în pas cu progresul medicinii actuale”, a transmis conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS