7.9 C
Craiova
vineri, 1 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Sâmbăta Mare - zi extrem de importantă a ortodoxiei 

 Sâmbăta Mare – zi extrem de importantă a ortodoxiei 

Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, de post şi rugăciune. Acum Hristos coboară în adâncul iadului, căruia îi sfărâmă porţile şi prin Înviere scoate la odihnă pe cei ce au murit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice.

Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbeşte în Faptele Apostolilor, 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaş pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se găsesc date în Faptele Apostolilor (20, 4).

Aceşti trei Sfinţi Apostoli au fost martirizaţi în anii 65 sau 67, în timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul roman Nero, fiind tăiaţi cu sabia. Sunt prăznuiţi împreună pe data de 15 aprilie şi cu toţi cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, în ziua de 4 ianuarie.

Sfântul Mucenic Crescent, pomenit astăzi, a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit.

Când a fost prins de persecutori, în timpul în care creştinii erau prigoniţi, era înaintat în vârstă. A fost supus la judecată şi la toate întrebările guvernatorului provinciei, Sfântul Crescent a răspuns: „Sunt creştin!”. A primit moarte martirică după ce a fost mult chinuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS