21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis vizitează Brazilia, Chile și Argentina după Paște

Iohannis vizitează Brazilia, Chile și Argentina după Paște

Preşedintele României, Klaus Iohannis va efectua vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile şi în Republica Argentina, în perioada 18-26 aprilie, transmite Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine. De asemenea, redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial. Discuțiile sunt menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.

„America Latină reuneşte state membre sau în proces de aderare la OCDE, cu economii emergente, care contribuie sau pot contribui în mod semnificativ, la nivel global, la securitatea alimentară, la cea energetică sau climatică, la recuperarea economică post-pandemie şi dezvoltarea durabilă”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Care este scopul acestor vizite

Principalele obiective ale vizitelor oficiale ale preşedintelui Iohannis în America Latină vizează: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de interes comun; prezentarea poziţiilor şi evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi contracararea efectelor acestuia care au proiecţii la nivel global care se resimt şi în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse; creşterea profilului politic şi economic al României în acest spaţiu; impulsionarea contactelor sectoriale şi dezvoltarea unor proiecte bilaterale concrete în domeniile economiei, comerţului, cercetării, protecţiei mediului şi schimbărilor climatice, agricultură, educaţie, cultură, protecţie civilă şi altele; aprofundarea cooperării şi a coordonării la nivelul forurilor multilaterale, pentru apărarea multilateralismului şi a dreptului internaţional, inclusiv a principiilor Cartei ONU.

„Continentul latino-american este considerat o zonă de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană ”

„Interesul acordat de România consolidării relaţiilor cu Republica Federativă a Braziliei, Republica Chile şi Republica Argentina se înscrie, de asemenea, în procesul de aprofundare a cooperării Uniunii Europene cu America Latină şi Caraibi, proces orientat în prezent spre pregătirea Summitului Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC), din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles. Continentul latino-american este considerat o zonă de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană şi statele sale membre, inclusiv în actualul context geopolitic global, marcat de numeroase surse de divergenţe şi de acumularea de noi tensiuni. În acest sens, va fi reafirmat angajamentul ţării noastre de a contribui activ, prin valorificarea avantajelor sale competitive şi a relaţiilor sale tradiţionale cu statele de pe continentul latino-american, la succesul acţiunii globale a Uniunii Europene şi la obţinerea unor rezultate de durată cu ocazia Summitului de la Bruxelles”, mai indică sursa citată.

Provocările legate de securitate, un element important în discuţiile care vor avea loc

Administraţia Prezidenţială arată că şeful statului va evidenţia în toate discuţiile oficiale, ţinând cont de complexitatea contextului actual la nivel global, provocările de securitate fără precedent pe care România trebuie să le gestioneze la nivel naţional şi, alături de partenerii săi, la nivel european şi euroatlantic.

„Va fi pus accentul pe nevoia combaterii în comun, de către toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, a tendinţelor de contestare sau de erodare a principiilor fundamentale ale multilateralismului şi ale dreptului internaţional, în primul rând a celor înscrise în Carta ONU. De asemenea, discuţiile vor aborda şi alte teme de actualitate de pe agenda internaţională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităţilor sociale şi egalitatea de gen, consolidarea democratică şi promovarea drepturilor omului, nevoia dinamizării formatelor de cooperare regională pentru a aduce beneficii tangibile în primul rând la nivel economic şi social”, mai precizează sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS