15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanul care a transmis live cum îşi împuşca colegii urma să fie concediat

Americanul care a transmis live cum îşi împuşca colegii urma să fie concediat

Americanul care a ucis luni cinci oameni într-o bancă din Louisville, Kentucky, era un angajat care tocmai fusese anunțat că va fi concediat. Bărbatul de 25 de ani, care și-a notat pe hârtie planurile de a deschide focul în bancă, a transmis atacul în direct, pe Instagram.

Suspectul, pe nume Connor Sturgeon, a murit şi el, dar nu este clar dacă acesta a fost ucis de forţele de ordine sau dacă şi-a luat singur viaţa. Acesta avea o pușcă semiautomată AR-15 și transmitea toată scena în direct. Meta, compania care deține Instagram, a anunțat că a dat jos filmarea la scurt timp după incident.

El fusese intern la Old National Bank timp de trei ani și angajat cu normă întreagă acolo anul trecut. Potrivit presei locale, acesta fusese înștiințat recent că va fi concediat.

Planul de deschide focul asupra colegilor săi a fost detaliat de acesta într-un bilet. În timpul atacului, a ucis cinci oameni, cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, și a rănit nouă.

Martorii au povestit că împușcăturile au început într-o sală de conferințe aflată la parterul sediului Old National Bank. „Cine se afla lângă mine a fost împușcat – sângele de pe mine este al lui”, a povestit un angajat al băncii, după incident.

Doi poliţişti, printre cei nouă răniţi

Poliţia a declarat că a răspuns în câteva minute apelului care semnala un atac armat la biroul băncii din apropierea stadionului de baseball Slugger Field, în jurul orei locale 8.30.

Cele cinci persoane ucise sunt două femei, de 45 şi 57 de ani, şi trei bărbaţi de 40, 63 şi respectiv 64 de ani.

Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, s-a luptat cu lacrimile la o conferinţă de presă, spunând că îi cunoştea pe unii dintre ei. Thomas Elliot, victima în vârstă de 63 de ani, era un vicepreşedinte senior al băncii. „El m-a învăţat cum să-mi construiesc cariera de avocat, m-a ajutat să devin guvernator, mi-a dat sfaturi pentru a fi un tată bun”, a mărturisit Beshear. „A fost unul dintre oamenii cu care am vorbit cel mai mult în lume”, a adăugat guvernatorul.

„Acesta a fost un act de violenţă malefică premeditat”, a declarat Craig Greenberg, primarul din Louisville, un oraş cu 625.000 de locuitori. Greenberg a spus că era, de asemenea, prieten cu Elliot, care a lucrat la campania de tranziţie la primărie.

Doi agenţi de poliţie s-au numărat printre cei nouă răniţi. Un tânăr de 26 de ani, proaspăt absolvent al Academiei de poliţie, a fost rănit la cap şi a rămas în stare critică după o operaţie pe creier suferită luni, a declarat poliţia. Alte două victime se aflau, de asemenea, în stare critică.

146 de atacuri armate de la începutul anului

Potrivit datelor adunate de organizația „Gun Violence Archive”, care monitorizează astfel de atacuri armate, de la începutul anului s-au înregistrat în SUA 146 de împușcături în masă – atunci când cel puțin patru oameni sunt împușcați. 15 astfel de atacuri au avut loc doar de la începutul acestei luni.

Președintele Joe Biden a cerut Congresului să înăsprească accesul la arme de foc al populației, o cerere care a fost mereu respinsă în trecut, în astfel de cazuri. „Prea mulți americani plătesc prețul lipsei de acțiune cu viețile lor”, a scris Biden pe Twitter.

Citeşte şi: Ce program vor avea Kaufland, Auchan, Lidl și Penny de Paște

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS