13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeoană, între Mischii şi lubeniţele de Dăbuleni

Geoană, între Mischii şi lubeniţele de Dăbuleni

Secretarul -adjunct al NATO, Mircea Geoană, prezent, vineri, la Craiova, a precizat că după prelegerea de la Universitatea din Craiova, pe tema „Inovație, transformare și securitate – De la economie de război la un nou model economic” vizitează şi comuna în care s-a născut tatăl său, Mischii. Geoană a menţionat că Mischii este un exemplu de comunitate mică ce poate avea un viitor mare.


„Am să mă duc cu mare bucurie în comuna în care s-a născut tatăl meu, la Mischii. Nu ştiam că firma pe care o vizitez, Cluster Power, companie modernă, o bază mare de date, are sediu, unde? Pe strada Viitorului, din comuna Mischii, unde s-a născut tata. Poate este simbolic modul în care comunităţi mici pot să aibă un viitor mare”, a spus Mircea Geoană.


În acelaşi timp, secretarul -adjunct al NATO şi-a amintint de dăbulenii lui, şi de cât se chinuie să producă lubeniţele.
„Regele Carol când venea prin Lunca Dunării întreba, ce mai spun dăbulenii? Şi apropo de inovaţie şi de transformarea modelului agro-industrial, eu ştiu cât de mult se chinuie ai noştri cu lubeniţele. Că vor să se mute de la lubeniţe la arahide. Adevărata întrebare nu este ce să producă dăbulenii, ci dacă putem să folosim tehnologia care există astăzi pentru a transforma deşertul în oază şi dăbulenii mei, şi dăbulenii generici ai naţiunii, să poată producă ce doresc dânnşii, nu ce le dictează un primar şi un sol deteriorat”, a mai spus Geoană.

Agricultura nu este un domeniu al trecutului

Secretarul adjunct al NATO a amintit însă că regele Mihai a spus, într-un discurs istoric, ţinut în faţa Parlamentului că agricultura nu este un domeniu al trecutului, ci unul al viitorului.


„Modelul economic transformat înseamnă cum spunea şi regele Mihai, într-un discurs în faţa Parlamentului României, la 90 de ani, în 2011, că agricultura nu este un domeniu al trecutului, ci unul al viitorului. Şi avea mare, mare dreptate. România este şi poate să fie o super putere agro-industrială, nu doar agricolă. România are nevoie de investiţii în fermierii de talie mică şi în gospodăriile ţărăneşti care se zbat cu foarte multă dificultate. Inovarea la nivel înalt şi producţia şi industria trebuie să meargă mână în mână. Suntem o ţară care după 30 de ani de la căderea comunismului încă nu am realizat cadastrarea teritoriului naţional. Este inacceptabil. Descătuţarea potenţialului acestei naţiuni este posibilă şi este necesară”, a mai spus Mircea Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS