17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul președinte american Donald Trump va fi pus oficial sub acuzare

Fostul președinte american Donald Trump va fi pus oficial sub acuzare

Fostul președinte american Donald Trump va fi pus oficial sub acuzare, marţi, într-un tribunal din Manhattan.

Trump, primul fost preşedinte american care se confruntă cu acuzaţii penale, după o anchetă privind banii tăinuiți plătiți unei vedete de filme pentru adulți. El urmează să fie pus sub acuzare, să i se ia amprentele şi să fie fotografiat. Avocaţii săi au declarat că va pleda nevinovat.

Acuzaţiile specifice incluse în rechizitoriul marelui juriu nu au fost dezvăluite. Punerea sub acuzare de marţi marchează prima înfăţişare a lui Trump în instanţă în acest caz.

Un oficial al tribunalului a declarat că punerea sub acuzare este programată pentru marţi, la ora 14.15 (21.15, ora Bucureştiului). Trump se va întoarce apoi în Florida şi va rosti un discurs la Mar-a-Lago la ora loclă 20:15 (miercuri, 3.15 ora României), a precizat biroul său.

Judecătorul Juan Merchan va prezida ședința

Trump este aşteptat să se prezinte în faţa judecătorului Juan Merchan. Acesta a prezidat şi procesul penal de anul trecut, în care compania imobiliară a lui Trump a fost condamnată pentru fraudă fiscală. Trump însuşi nu a fost acuzat în acel caz.

Trump a scris vineri pe reţelele de socializare că Merchan îl urăşteî. El l-a atacat și pe procurorul de caz, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg.

Un oficial al tribunalului a declarat că judecătorul va decide dacă va permite sau nu accesul camerelor de luat vederi în sala de judecată.

Mobilizare de forțe

Poliţia newyorkeză a început încă din weekend să pună garduri pentru blocarea accesului pe marginea trotuarelor din jurul Trump Tower şi a clădirii Tribunalului Penal din Manhattan. Sunt aşteptate demonstraţii în aceste locuri.

Forțele de securitate se adună în fața Tribunalului Penal din Manhattan (AP Photo/John Minchillo)

Alte săli de judecată de la etajele superioare ale tribunalului vor fi închise înainte de punerea sub acuzare a fostului preşedinte, ca parte a măsurilor de securitate, a declarat un oficial al instanţei.

Trump, de 76 de ani, a fost preşedinte din 2017 până în 2021, iar în noiembrie şi-a lansat candidatura pentru a redobândi preşedinţia în 2024. Acuzaţia penală s-ar putea să-i afecteze campania, cel puţin pe termen scurt, sunt de părere experţii citați de CNN.

Citește și: Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis într-un atentat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS