11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePutin a semnat o nouă strategie de politică externă

Putin a semnat o nouă strategie de politică externă

Putin a semnat o nouă strategie de politică externă. Președintele rus a anunţat astăzi că a semnat decretul în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Noua politică prevede că Occidentul reprezintă o amenințare „existențială” pentru Rusia care își propune să elimine „dominaţia” SUA în politica globală. 

„Astăzi, primul punct de pe ordinea de zi va fi discutarea conceptului de politică externă a Federației Ruse. Schimbările majore din viața internațională ne-au impus să ajustăm serios documentele cheie de planificare strategică, inclusiv conceptul de politică externă a Federației Ruse. Acesta conturează principii, sarcini, priorități ale activității diplomatice”, a spus Vladimir Putin în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al Rusiei.

 „Avem un document echilibrat care va sta la baza acțiunilor noastre practice”, a mai spus liderul rus, citat de TASS

Versiunea anterioară a strategiei a fost adoptată în noiembrie 2016

Potrivit agenţiei ruse de stat, versiunea anterioară a strategiei a fost adoptată în noiembrie 2016. O nouă variantă propusă în ianuarie 2022 a fost respinsă de Putin. În decembrie 2022, președintele rus a revizuit din nou un proiect actualizat. 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că noua strategie de politică externă adoptată de Vladimir Putin identifică Occidentul ca fiind o amenințare „existențială” pentru Moscova, potrivit AFP

„Natura existențială a amenințărilor la adresa securității și dezvoltării țării noastre, determinate de acțiunile statelor neprietenoase, este recunoscută în noua strategie“, a spus Lavrov. Ministrul rus de externe a spus că potrivit documentului Statele Unite reprezintă forța motrice din spatele „sentimentului anti-rus”.

Un element central al noii doctrine este contestarea „dominaţiei Statelor Unite” pe plan mondial, pe fondul tensiunilor extreme cu NATO. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS