10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâte țări din Europa au pensii speciale și cum poate ieși România din blocajul de 3 miliarde de euro cu UE

Câte țări din Europa au pensii speciale și cum poate ieși România din blocajul de 3 miliarde de euro cu UE

În România există în prezent șapte categorii de pensii speciale, printre care cele ale magistraților, militarilor sau diplomaților. Nu este o excepție, în Europa doar două țări neavând un astfel de sistem: Suedia și Slovenia. Comparativ însă, în România sistemul de acordare a acestor tipuri de pensii speciale are la bază privilegiile pentru nomenclatorul de stat, specialii din instituțiile statului, spune Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, care a negociat PNRR.

Acum, clasa politică nu găsește soluții și face ping-pong cu reforma pensiilor speciale cerută de oficialii europeni. În esență lucrurile sunt simple și reforma poate fi făcută rapid dacă există și voință politică, susține Ghinea, conform hotnews.ro.

Nereformarea sistemului de pensii, angajată în PNRR, ar costa țara noastră peste 3 miliarde de euro de la UE.

În PNRR, capitolul reforma pensiilor speciale are două cerințe: să nu se creeze noi categorii de pensionari speciali și să nu existe criterii inegale față de restul populației pentru acordarea pensiilor speciale.

Există șapte categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale în România

Există șapte categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale în România: magistrații, diplomații, funcționarii parlamentari, aviatorii, personalul Curții de Conturi, personalul din instanțe și militarii.

Fostul ministru al Fondurilor Europene care a și negociat PNRR-ul, Cristian Ghinea, a explicat pentru HotNews.ro că reforma pensiilor speciale se poate face în România și că există soluții dacă clasa politică vrea.

„Problema se poate rezolva rapid, dar toți au intrat într-o psihoză“

„Problema se poate rezolva rapid, dar toți au intrat într-o psihoză și l-au luat pe nu în brațe și pe de altă parte oamenii acestia sunt cei afectați. De exemplu, Ciucă, dar sunt și foarte mulți speciali din servicii secrete pe la vârful PSD și PNL și pe la vârful instituțiilor.

Să nu ne facem că descoperim acum problema. Vorbim despre polițiști, militari, inclusiv serviciul auxiliar, vorbim de servicii secrete și nu de mari eroi care au făcut ceva anume. Vorbim despre nomenclatura statului român care și-a creat privilegiile de-a lungul anilor.

Plătim prețul pentru faptul că am lăsat serviciile să umple instituțiile și brusc instituțiile au devenit apărătorii privilegiilor”, susține Cristian Ghinea.

Fostul ministru spune că cerințele Comisei Europene sunt clare și nu există compromis: eliminarea pensilor speciale și introducerea unui criteriu de contributivitate.

Articolul integral pe HotNews.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS