25.6 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea avertizorului de integritate, adoptată de parlament

Legea avertizorului de integritate, adoptată de parlament

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificare a Legii privind protecţia avertizorilor în interes public. Deputaţii au aprobat modificarea legii în forma venită de la Senat, scrie Agerpres.

Aprobarea cererii de plată numărul doi din PNRR depinde de îndeplinirea acestui jalon. „Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în proiectul de lege. Potrivit modificărilor făcute la Senat, a fost eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.

Modificarea a fost făcută la solicitarea Comisiei Europene. Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România, în calitate de stat membru, a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937.

Transpunerea Directivei constituie jalonul 430 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În cadrul evaluării legii efectuate cu prilejul celei de a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităţilor naţionale obiecţiile sale.

În opinia Comisiei Europene, „indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime.

În plus, mai spune Comisia Europeană, prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori „nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.

Proiectul urmează să meargă la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS