6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNaţionalul craiovean, cele mai multe nominalizări la premiile UNITER

Naţionalul craiovean, cele mai multe nominalizări la premiile UNITER

Teatrul Național „Marin Sorescu” se bucură de opt nominalizări la Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXXI-a. Numele instituţiei de cultură din Craiova este prezent la cele mai importante categorii: cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie şi cei mai buni actori.

Şcoala de teatru de la Craiova are doi foşti studenţi în cursa pentru UNITER

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022.

„Cea mai mare realizare a Teatrului Național Craiova de la înființarea Premiilor UNITER, instituția noastră este nominalizată la șase din cele șapte categorii importante. Propunerile pentru premiere sunt o recunoaștere a înaltei ținutei artistice a spectacolelor din repertoriu, pentru care trebuie să mulțumim publicului și întregii echipe a teatrului.

Acest eveniment ne obligă pe viitor la o ștachetă din ce în ce mai ridicată în peisajul cultural românesc și european. Personal, sunt mândru de confirmarea valorii școlii de teatru de la Craiova, Costinela Ungureanu și Claudiu Mihail, care mi-au fost studenți, sunt astăzi nominalizați la premiile pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor în rol principal, după doar câțiva ani de la absolvirea facultății”, a transmis Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Național Craiova.

Oedip Rege şi Femeia Mării, pe lista spectacolelor anului 2022

Spectacolele „Oedip Rege” de Sofocle, în regia lui Declan Donnellan, şi „Femeia mării” de Henrik Ibsen, în regia lui Andri Zholdak sunt cele mai importante producţii montate la Naţionalul craiovean în stagiunea precedentă. Declan Donnellan propune un spectacol itinerant, în care tragedia lui Oedip este înfăţişată unor spectatori care sunt invitaţi să se plimbe printre actori, devenind cetăţeni ai Tebei, urmându-i în mai multe săli conectate ingenios, Oedip fiind interpretat magistral de către Claudiu Mihail, unul dintre actorii din noua generaţie.

În „Femeia Mării”, de Ibsen, un spectacol amplu, care se desfăşoară pe durata a aproximativ 4 ore, Costinela Ungureanu străluceşte în rolul Ellidei, o femeie cu trăsături atavice, transpunându-se uluitor pe planuri care depăşesc pământescul, într-o portretizare hipnotizantă a personajului creat de dramaturgul norvegian.

Pe lista nominalizaţilor la premiul pentru cel mai bun actor se află şi Claudiu Bleonţ, pentru rolul lui Harpagon din Avarul, iar Vlad Udrescu este nominalizat, pentru al doilea an consecutiv, la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar.

„8 nominalizări UNITER ne obligă să investim și mai mult în construcția pe care am început-o acum mai bine de 6 ani. Totul se datorează unei echipe minunate care de multe ori a realizat imposibilul. Publicul nostru a fost alături de noi și ne a dat încredere că suntem pe un drum bun. Mă plec în fața colegilor mei și le urez succes în continuare!”, a spus Vlad Drăgulescu, director artistic al Teatrului Național Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este nominalizat la următoarele categorii:

Cel mai bun spectacol

„Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod

Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”)

Declan Donnellan pentru regia spectacolului „Oedip Rege” de Sofocle, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova
Andri Zholdak pentru regia spectacolului „Femeia mării” de Henrik Ibsen

Cea mai bună scenografie

Danilo Zholdak pentru decorul spectacolului „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak

Cel mai bun actor în rol principal

Claudiu Bleonț pentru rolul Harpagon din spectacolul „Avarul” de Molière, regia, versiunea scenică, lighting design, ilustrația muzicală Felix Alexa
Claudiu Mihail pentru rolul titular din spectacolul „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan

Cea mai bună actriţă în rol principal

Costinela Ungureanu pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak

Cel mai bun actor în rol secundar

Vlad Udrescu pentru rolul Creon din spectacolul „Oedip Rege” de Sofocle, regia Declan Donnellan.
La Craiova, spectacolele nominalizate pot fi văzute în această stagiune: 17 martie – Avarul de Molière, regia Felix Alexa, 13 aprilie – Femeia mării, de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak și 4,5,6,7 mai – Oedip rege de Sofocle, regia Declan Donnellan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS