12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCând începe primăvara astronomică

Când începe primăvara astronomică

Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, în emisfera nordică, și are locul anul acesta pe 21 martie. Din punct de vedere calendaristic, primăvara începe la data de 1 martie, când în tradiția populară este sărbătorit Mărțișorul.

În 2023, echinocțiul de primăvară are pe 21 martie, ora 23:24 (ora României).

Ce reprezintă echinocțiul de primăvară

Echinocţiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Durata zilei (luminată de soare) va continua să crească, iar cea a nopţii să scadă, până la data de 21 iunie, când se va încheia primăvara astronomică, odată cu solstiţiul de vară.,În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

De asemenea, conform tradiției, Paștele este sărbătorit în prima duminică după faza de Lună Plină, de după echinocţiu de primăvară. Astfe, Paștele în 2023 pică pe 16 aprilie.

Semnificația echinocțiului de primăvară în alte culturi

Echinocțiul de primăvară este văzut în mod tradițional ca un moment de renaștere și reînnoire. Din acest motiv, în multe culturi, fenomenul a fost sărbătorit ca prima zi a noului an. Un exemplu în acest sens îl reprezintă vechiul calendar babilonian, care începea la prima lună plină după echinocțiul de primăvară.

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

Echinocțiul de primăvară nu are loc la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu anul tropic.

  • 2024 – 20 martie, ora 5:06
  • 2025 – 20 martie, ora 11:01
  • 2026 – 20 martie, ora 16:46
  • 2027 – 20 martie, ora 22:25
  • 2028 – 20 martie, ora 4:00

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS