39.5 C
Craiova
marți, 16 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitale din Istanbul, evacuate pentru că imobilele nu sunt rezistente la cutremur

Spitale din Istanbul, evacuate pentru că imobilele nu sunt rezistente la cutremur

Cel puţin zece spitale din Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, au fost evacuate după ce autorităţile au anunţat că funcţionează în clădiri care nu sunt rezistente la cutremure, relatează vineri Xinhua, citată de Agerpres.

Aceste spitale vor oferi servicii medicale în clădirile altor unităţi sanitare din oraş sau se vor muta în structuri mai sigure din campusurile lor.

„Am luat măsuri în toată ţara pentru structurile instituţiilor sanitare, care sunt necesare mai mult ca oricând în caz de dezastre”, a declarat miercuri ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în provincia Hatay, devastată de cutremurele de la începutul lunii februarie.

Koca a menţionat că două spitale universitare, Capa şi Cerrahpasa, unele dintre cele mai importante instituţii medicale din ţară, au fost şi ele evacuate.

Program de scanare rapidă a clădirilor

Potrivit ministrului, noi clădiri în care vor funcţiona cele două spitale vor fi construite rapid.

Spitalul Cerrahpasa şi-a suspendat serviciile în cele 17 clădiri ale sale din complexul situat în cartierul Fatih, după o analiză a riscului seismic la sfârşitul lunii februarie.

Municipalitatea din Istanbul a lansat recent un program de scanare rapidă a clădirilor pentru a verifica gradul lor de siguranţă în urma cutremurelor devastatoare din februarie în care au murit peste 46.000 de persoane în ţară.

Dacă echipele raportează rezistenţa unei clădiri la cutremur ca fiind „slabă”, se va încerca consolidarea acesteia, iar dacă nu este posibil, atunci clădirea va fi demolată.

Ali Ihsan Okten, şeful adjunct al Asociaţiei Medicilor Turci (TTB), a afirmat că cel mai recent cutremur a arătat că unităţile sanitare, precum spitalele şi centrele pentru sănătatea familiei, au fost cele mai avariate clădiri. „Clădirile spitalelor ar trebui însă să fie cele mai solide dintre toate structurile”, a mai spus el. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS