10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO judecătoare încalcă legislaţia UE şi blochează statul român în recuperarea a 1,4 miliarde de lei

O judecătoare încalcă legislaţia UE şi blochează statul român în recuperarea a 1,4 miliarde de lei

O judecătoare a blocat acțiunea statului român de a recupera 1,4 miliarde de lei de la imperiul financiar al fraţilor Micula. Comisia Europeană e uimită de această decizie și de inacțiunea statului român în recuperarea banilor, potrivit Newsweek, citat de Digi24.

Judecătoarea Emilia-Maria Prahancă este recent ieșită de pe băncile facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, pe care a absolvit-o în 2016. Are doar doi ani de practică în instanțele de judecată, dintre care un an de stagiatură. Ea a fost numită chiar în prima zi a lui 2021 judecător stagiar la Judecătoria Reșița, după ce absolvise Institutul Național al Magistraturii (INM), pentru ca doi ani mai târziu, în mai 2022, să fie numită judecător la Judecătoria Beiuș.

Trei luni mai târziu, ajunge să judece dosarul fraților Micula. Ea a fost președinta completului de judecată care a semnat încheierea nr. 608/2022 din 11 august 2022 (dosarul 2201/187/2022), prin care a suspendat provizoriu și fără cale de atac executarea silită pornită de statul român împotriva celor opt companii din imperiul fraților Micula, cât și a celor doi oameni de afaceri, Ioan și Viorel Micula.

Deciziile CE prevalează în faţa procedurilor naţionale

Potrivit documentelor consultate de Newsweek, oficialii UE se declară uimiți de faptul că statul român nu reușește de şapte ani să recupereze o sumă totală de 1,4 miliarde de lei de la imperiul fraților Micula. Banii reprezentau un ajutor de stat acordat ilegal de statul român celor doi oameni de afaceri și penalitățile aferente.

„Serviciile Comisiei reamintesc României că o decizie a Comisiei adresată unui stat membru este obligatorie pentru toate organele statului respectiv, inclusiv pentru instanțele acestuia. Autorităților române li se reamintește, de asemenea, că procedurile naționale nu pot fi utilizate ca pretext pentru a justifica neexecutarea recuperării în conformitate cu principiul supremației dreptului european”, arată CE.

„Serviciile Comisiei remarcă faptul că, în pofida acțiunilor întreprinse de autoritățile române pentru asigurarea respectării deciziei Comisiei din 30 martie 2015, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește recuperarea, iar suma de 1.109.512.163 RON (fără dobândă) rămâne restantă. În plus, instanțele române au suspendat executarea recuperării în cadrul procedurilor naționale în curs. Această suspendare contravine obligației de a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei privind recuperarea.

În ceea ce privește suspendarea procedurilor decisă de instanțele române, serviciile Comisiei doresc să le reamintească autorităților române că deciziile Comisiei beneficiază de prezumția de legalitate și rămân obligatorii în toate elementele lor pe parcursul procedurilor în fața instanțelor Uniunii.

Prin urmare, serviciile Comisiei reamintesc României obligația sa de a efectua toate demersurile necesare pentru a asigura executarea imediată și efectivă a deciziei Comisiei din 30 martie 2015”, arată oficialii de la Bruxelles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS