16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCresc indemnizațiile de șomaj și pentru creșterea copilului, de la 1 martie

Cresc indemnizațiile de șomaj și pentru creșterea copilului, de la 1 martie

De miercuri, 1 martie, cresc veniturile pentru câteva categorii de persoane,  ca urmare a actualizării Indicatorului Social de Referință. Este vorba de majorarea indemnizației  de șomaj, a indemnizației pentru creșterea copilului și a venitului minim garantat. Toate acestea ar trebui să crească cu aproape 14%.

Majorarea cu 14 % a indemnizației de șomaj, a celei pentru creșterea copilului și a venitului minim garantat, reprezintă, de fapt, actualizarea acestora cu rata medie a inflației din anul trecut.

Institutul National de Statistică a anunțat că rata inflației pentru 2022 a fost de 13,8%, ceea ce înseamnă că Indicatorul Social de Referință va creste de la 525 lei la 598 de lei.

În ce privește indemnizația minimă pentru creșterea copilului, de exemplu, mamele ar putea primi în plus aproximativ 180 de lei de la 1 martie.

Pentru indemnizația de șomaj, creșterea va fi de 73 de lei.

Iar cei care primesc venitul minim garantat, indexarea cu rata medie a inflației le-ar putea aduce în plus între 20 de lei și 76 de lei pe lună, în funcție de numărul membrilor familiei.

Vor crește, însă, și alte venituri ca urmare a actualizării indicelui social de referință.

E vorba de indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, prima de inserție (pentru absolvenții încadrați în muncă), ajutorul pentru persoanele marginalizate și alocația pentru susținerea familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS