25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Conturi: 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs, între 2014-2021

Curtea de Conturi: 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs, între 2014-2021

Aproximativ 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs, în perioada 2014-2021. De asemenea, 15% din numărul clădirilor din sistem sunt încadrate în una din cele 4 clase de risc seismic. Informațiile se regăsesc în cel mai recent raport al Curţii de Conturi a României (CCR) privind managementul resurselor umane şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare spitaliceşti, pentru perioada 2014-2021, scrie Agerpres.

Salariile au crescut de trei ori față de cele din 2014, însă încă există deficit de personal

Raportul Curții de Conturi face referire la mai multe aspecte din domeniul sanitar, inclusiv salariile. „În ceea ce priveşte managementul resurselor umane, raportul arată cum salariile personalului medical au crescut în medie de trei ori faţă de anul de raportare 2014. Însă gradul mediu de ocupare al posturilor vacante de medici a fost de 72%, iar al asistenţilor medicali de 80%. În medie, în perioada analizată, 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs. În primele 10 specialităţi medicale cu cel mai mare deficit de medici se încadrează: anestezie şi terapie intensivă, psihiatrie, cardiologie, radiologie-imagistică medicală, chirurgie generală, recuperare, medicină fizică şi balneologie, medicină de urgenţă, medicină de laborator, medicină internă şi gastroenterologie”, se menţionează în raport.

Curtea de Conturi: Peste 50% dintre clădiri au o vechime mai mare de 60 ani

La nivelul anilor 2014-2021, analiza efectuată de Curtea de Conturi asupra infrastructurii existente la nivelul unităţilor sanitare spitaliceşti din subordinea Ministerului Sănătăţii a concluzionat că peste 50% dintre clădiri au o vechime mai mare de 60 ani. Zece dintre acestea au şi peste 100 de ani.

„Aproximativ 15% din numărul clădirilor, reprezentând 20% din totalul suprafeţei utile aferente unităţilor sanitare din subordinea Ministerului, sunt încadrate în una din cele 4 clase de risc seismic. Două unităţi sanitare (Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi) au în administrare 10 clădiri încadrate în Clasa de risc seismic RsI. De aici fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbuşire în cazul unui cutremur”, menţionează raportul citat.

Întreg articolul, pe Agerpres.

Citește și: Olt: Femeie moartă în incendiu, în propria locuință

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS