22.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadoarea Ucrainei în NATO: În ziua în care a sugerat negocieri de pace, Rusia ne-a bombardat

Ambasadoarea Ucrainei în NATO: În ziua în care a sugerat negocieri de pace, Rusia ne-a bombardat

Ambasadoarea Ucrainei în NATO, Nataliia Galibarenko, a oferit un interviu, în exclusivitate, agenției de presă Agerpres, în care vorbește despre întreaga situație provocată de războiul dintre Ucraina și Rusia.

„Baza unor negocieri de pace ar trebui să fie respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ceea ce înseamnă că toate teritoriile ocupate ar trebui eliberate de Federaţia Rusă, a subliniat ambasadoarea Ucrainei la NATO, Nataliia Galibarenko, într-un interviu în exclusivitate pentru Agerpres. Ea s-a arătat însă sceptică în legătură cu dorinţa reală a Rusiei pentru negocieri de pace, cât timp foloseşte rachetele împotriva populaţiei ucrainene.

În cadrul interviului acordat vineri, la Bruxelles, cu prilejul împlinirii unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Nataliia Galibarenko a declarat că aliaţii sprijină viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, însă a admis că nu există încă un consens în privinţa calendarului.

Mulţi aliaţi cred că NATO trebuie să se concentreze pe sprijinul militar pentru Ucraina, în aşa fel încât Kievul să câştige războiul cu Rusia, pentru ca ulterior să poată începe negocierile de aderare. Pe de altă parte, a spus Nataliia Galibarenko, sunt ţări care cred că „cele două procese pot merge în paralel” şi că nimeni nu împiedică Ucraina să discute despre aderarea sa la NATO, chiar dacă fără un rezultat definitiv pentru moment.

Este „un proces foarte dificil şi provocator”

În ceea ce priveşte integrarea mijloacelor de luptă furnizate de aliaţii occidentali în forţele sale armate, şefa misiunii Ucrainei la NATO a recunoscut că este „un proces foarte dificil şi provocator”, dar că ţara sa este nevoită să facă acest lucru întrucât muniţia şi piesele de schimb pentru armamentul mai vechi, de tip sovietic, se epuizează.

„Acum ne confruntăm cu o realitate foarte simplă (…). Nu avem altă opţiune decât să trecem la arme de standard occidental, pentru că, altfel, ar fi un deficit la toate”, a explicat Galibarenko în interviul pentru AGERPRES. În acelaşi timp, a subliniat ea, atunci când războiul se va termina, forţele armate din Ucraina şi cele din NATO vor fi cu adevărat compatibile pe câmpul de luptă.

Citește interviul integral pe Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS