18.7 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInundaţiile din Brazilia au făcut 50 de victime

Inundaţiile din Brazilia au făcut 50 de victime

Alunecările de teren şi inundaţiile din sud-estul Braziliei au făcut 50 de victime, potrivit unui nou bilanţ anunţat de autorităţile braziliene joi, în cea de-a cincea zi a operaţiunilor de căutare şi salvare a unor eventuali supravieţuitori, informează AFP.

Pompierii din statul Sao Paulo şi-au continuat misiunea joi, în speranţa de a le găsi pe zecile de persoane care sunt în continuare dispărute în Sao Sebastiao, un oraş balnear deosebit de afectat de aceste intemperii, situat la o distanţă de 200 de kilometri de Sao Paulo.

„Cu cât trece mai mult timp, cu atât avem şanse mai mici să găsim persoane în viaţă. Dar noi lucrăm în continuare în acest scop”, a declarat un membru al echipelor de salvare.

Salvatorii şi-au concentrat eforturile în principal în cartierul Vila Sahy

Salvatorii şi-au concentrat eforturile în principal în cartierul Vila Sahy, unde mai multe case construite pe versantul unui deal au fost acoperite de o scurgere de noroi.

Peste 680 de mililitri/m2 de ploi au căzut într-un interval de 24 de ore în Sao Sebastiao, reprezentând dublul precipitaţiilor lunare. Acea cantitate reprezintă un record naţional, potrivit guvernului statului Sao Paulo.

Guvernatorul din Sao Paulo, Tarcisio de Freitas, a recunoscut joi că sistemul de avertizare a populaţiei prin SMS nu a permis evitarea acestei drame. Guvernatorul brazilian a anunţat instalarea unor sirene în zonele de mare risc.

2,6 milioane de alerte au fost trimise prin SMS înaintea ploilor

„2,6 milioane de alerte au fost trimise prin SMS înaintea ploilor. Şi am văzut că asta nu a fost eficient. Aici, în zona de coastă, peste 30.000 de persoane au primit mesajul de alertă”, a precizat Tarcisio de Freitas într-o conferinţă de presă.

Experţii atribuie aceste evenimente meteorologice extreme unei combinaţii de efecte provocate de schimbările climatice şi de o urbanizare necontrolată.

În Brazilia, 9,5 milioane de persoane trăiesc în zone expuse la alunecări de teren şi la inundaţii, dintre care multe în favele lipsite de infrastructuri sanitare de bază, potrivit Centrului naţional de supraveghere şi alertă în caz de catastrofe naturale (Cemaden) din această ţară. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS