2.8 C
Craiova
vineri, 8 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateBărbat condamnat după ce a condus nouă ani cu permisul suspendat

Bărbat condamnat după ce a condus nouă ani cu permisul suspendat

Un bărbat din Iași a șofat nouă ani cu permisul suspendat în ciuda faptului că a fost prins de șase ori de polițiști. După mai multe dosare penale, cazul său a ajuns în instanță, dar pedeapsa primită a fost mai mică de trei ani și a scăpat cu suspendare, relatează Ziarul de Iași.

Marian Mărunţelu a fost prins în septembrie 2012 la volanul unei mașini cu numere provizorii. Numerele de înmatriculare erau expirate de două luni și s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi suspendarea dreptului de a conduce.

În aprilie 2013 procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, iar bărbatul a continuat să conducă deși nu avea permis.

În mai 2014, a fost oprit iar de poliţişti. Autorizaţia de circulaţie a maşinii era expirată, iar el nu avea dreptul de a conduce. Din nou dosar penal, de această dată pentru două infracţiuni. Cauza a fost clasată și de această dată, în decembrie 2015.

Cu o lună înainte, în octombrie 2015, Mărunţelu conducea un BMW în apropierea oraşului Ştefăneşti din judeţul Botoşani. A depăşit viteza legală, ceea ce i-a atras o sancţiune contravenţională și i s-a întocmit din nou dosar penal, tot pentru conducere fără permis. În iulie 2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a renunţat la urmărirea penală, soluţia fiind implementată în sistem abia în februarie 2018.

În iulie 2017, şoferul fusese din nou interpelat de poliţişti, pentru o staţionare neregulamentară, iar în octombrie acelaşi an, pentru că nu purta centura de siguranţă şi nu semnalizase schimbarea direcţiei de mers. Permisul apărea ca fiind „cu restricţii-suspendat”, deci a început o nouă cercetare penală, la care s-au reunit alte două dosare pentru conducere fără permis, consecinţa altor întâlniri cu poliţiştii. De această dată, dosarul a ajuns în instanţă. Procesul nu s-a terminat încă, aflându-se în rejudecare.

Prins de încă șase ori la volan

Noi întâlniri cu poliţiştii au dus la un nou dosar penal.

Între 2019 și 2020, Mărunţelu a mai fost oprit de şase ori, de fiecare dată poliţiştii constatând că are permisul suspendat.

Noul dosar a ajuns în instanţă în martie 2020, iar în faţa judecătorilor şoferul s-a apărat susținând că, în opinia sa, nu încălcase niciun moment legea.

Judecătorii l-au condamnat la un an de închisoare, minimul legal, pentru fiecare dintre cele şase dăți când fusese prins fără permis. Conform legii, în astfel de situaţii, pedeapsa rezultantă constă în cea mai mare dintre condamnări, la care se adaugă o treime din celelalte. Prin urmare, Mărunţelu urma să primească o pedeapsă de un an pentru prima infracţiune, plus o treime din 60 de luni, câte patru luni pentru fiecare dintre celelalte cinci infracţiuni. În total, 2 ani şi 8 luni de închisoare. Legea permite ca executarea pedepselor mai mici de 3 ani să fie suspendată, ceea ce au hotărât şi judecătorii.

Dacă Mărunţelu ar mai fi fost oprit de două ori în trafic înainte de a fi trimis în judecată, ar fi încasat o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare, care nu mai putea fi suspendată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS