14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCutremur de 6,3 grade la graniţa Turciei cu Siria

Cutremur de 6,3 grade la graniţa Turciei cu Siria

Un cutremur cu magnitudinea 6,3, care s-a produs la o adâncime de numai doi kilometri, a lovit luni regiunea de frontieră dintre Turcia şi Siria, a anunţat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC), în timp ce americanii de la USGS, care indică aceeaşi magnitudine, au evaluat adâncimea la 10 kilometri, scrie News.ro.

Seismul, al cărui epicentru a fost localizat în localitatea Defne, potrivit AFAD, serviciul de intervenţii de urgenţă al Turciei, a fost resimţit foarte violent şi de echipele AFP din Antakya şi Adana, la 200 km mai la nord.

Un reporter AFP a văzut şi a auzit prăbuşindu-se mai multe ziduri ale unor clădiri deja grav avariate, iar mai multe persoane, aparent rănite, cereau ajutor.

Mişcarea telurică a provocat panică în rândul populaţiei deja greu încercate şi a ridicat nori mari de praf în oraşul aflat în ruină. Se pare că seismul a fost resimţit până în Liban şi Egipt.

Potrivit AFAD, peste 6.000 de replici au fost înregistrate după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul Turciei şi Siria la 6 februarie.

Doi martori au confirmat pentru Reuters că s-a produs un cutremur puternic şi sunt pagube suplimentare la clădirile din centrul oraşului Antakya, deja lovit de două cutremure masive în urmă cu două săptămâni.

Cutremurul s-a produs la ora 17.04 GMT (20.04 ora Turciei, 19.04 ora României).

Cu câteva ore mai devreme, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în Turcia, a dat asigurări că Washingtonul va ajuta „atât timp cât va fi nevoie”. Operaţiunile de salvare în urma cutremurului din 6 februarie tocmai s-au apropiat de final, iar atenţia se îndrepta acum către lucrările urgente de reconstrucţie şi adăpost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS