13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Scoţiei demisionează

Premierul Scoţiei demisionează

Nicola Sturgeon va demisiona miercuri din funcţia de prim-ministru al Scoţiei, după opt ani de mandat, lăsând funcţia fără un succesor clar şi cu problema independenţei nerezolvată, relatează Reuters.

BBC a citat o sursă apropiată lui Sturgeon care a declarat că aceasta „s-a săturat”, un gest ce ar aminti de cel al premierului Noii Zeelande, Jacinda Ardern, care a demisionat luna trecută declarându-se copleşită de anii de mandat.

Sturgeon a devenit liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), aflat la guvernare, în urma referendumului pentru independenţă din 2014, când ţara a votat cu 55% la 45% pentru a rămâne ca parte a Regatului Unit.

Ea a suferit o lovitură în noiembrie, când instanţa supremă din Regatul Unit a decis că guvernul scoţian nu poate organiza un al doilea referendum fără aprobarea parlamentului britanic.

Sturgeon a declarat în replică că va transforma următoarele alegeri generale britanice într-un referendum de facto pentru a spori presiunea asupra Westminster.

Sturgeon, implicată recent într-o dispută privind politicile referitoare la persoanele transsexuale

De asemenea, Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, a fost implicată recent într-o dispută privind politicile referitoare la persoanele transsexuale, după ce Scoţia a adoptat un proiect de lege pentru a facilita schimbarea sexului legal al persoanelor. Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a răspuns spunând că va bloca proiectul de lege. A fost prima dată când a invocat dreptul de veto asupra unei legi scoţiene şi a motivat că ar avea un impact mai larg asupra Regatului Unit.

Scoţia a fost apoi obligată să revizuiască gestionarea deţinuţilor transsexuali şi să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transsexuale cu antecedente de violenţă împotriva femeilor.

Guvernul scoţian a refuzat să comenteze informaţiile pe surse despre demisie anunţate prima dată de BBC, dar Nicola Sturgeon urma să ţină miercuri o conferinţă de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS