12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbuşit

(VIDEO) Cea mai veche moschee din Turcia s-a prăbuşit

-

Moscheea Habibi Neccar din Hatay, una dintre primele moschei cunoscute din Anatolia, a fost distrusă în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,7, centrat în Kahramanmaraş.

Clădirile dintr-o mare parte din Hatay au fost avariate şi distruse în urma cutremurului, potrivit www.raillynews.com. Moscheea, care datează din secolul al VII-lea și are o fântână construită în secolul al XIX-lea în curtea sa, a fost privită din aer cu o dronă.

Baia turcească Yeni Hamam, situată lângă moscheea veche de 14 secole, a fost avariată în urma cutremurului.

Turla cupolei Habib-i Neccar, cea mai veche moschee din Turcia, s-a prăbuşit. Ruinele stau deasupra unui strat gros de moloz care acoperă întrega sală de rugăciune. În Antakya, Antiohia antichităţii greceşti, care a devenit un oraş martir al moştenirii turceşti, paisprezece secole de istorie au fost şterse de cutremurul care a ucis peste 37.000 de oameni în Turcia şi Siria, potrivit AFP.

Habib-i Neccar, „considerată prima moschee construită în graniţele Turciei de astăzi”, potrivit guvernului turc, a fost ridicată în anul 638. Numai pereţii exteriori au rezistat. Picturile fine galbene, roşii şi albastre şi caligrafia sunt acum expuse intemperiilor, dacă nu sunt şi ele îngropate. „O parte din barba profetului Mahomed era păstrată într-o cutie”, expusă în moschee, dar nu mai este acolo, a spus Havva Pamukcu, care spune că are „inima zdrobită”.

„Antiohia este leagănul multor evenimente istorice”, spune Hakan Mertkan, doctorand la Universitatea Germană din Bayreuth şi autor al unei monografii despre acest oraş. Dar este şi „un leagăn de cutremure (ale cărui) soluri sunt pline de istorie”, spune el cu tristeţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tineri amendați pentru că au dat jos un banner...

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Filiași au fost sesizați,...

ȘTIRI GdS