10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţiile de proprietari trebuie să dea proprietarilor un certificat de validare a datoriei

Asociaţiile de proprietari trebuie să dea proprietarilor un certificat de validare a datoriei

Administratorii de la asociaţiile de proprietari trebuie să elibereze beneficiarilor cardurilor de energie un certificat de validare a datoriei. Certificatul reprezintă, în fapt, factura la căldură în baza căreia locatarul plăteşte la întreţinere.

Asociaţiile de proprietari trebuie să elibereze craiovenilor care beneficiază de cardul de energie un certificat de validare a datoriei. Certificatele vor fi trimise asociaţiilor de proprietari prin poştă. Acestea vor fi în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la poştă. Acest certificat de validare a datoriei va funcționa efectiv ca o factură. Beneficiarii cardurilor de energie plătesc prin mandat poştal încălzirea în baza acestui certificat.
Din acest motiv, lucrurile sunt mai complicate în cazul plăților cu cardul de energie pentru încălzirea la bloc, în cazul celor racordați la sistemul centralizat. Este cunoscut faptul că la asociaţiile de proprietari facturile la căldură nu sunt individualizate. Termo Urban trimite o factură generală pe asociaţie, defalcată pe fiecare bloc. Ulterior, administratorii sau firmele fac un calcul defalcat pe fiecare apartament în parte, apoi completează certificatul de validare. Aici vor fi trecute datele de identificare ale beneficiarului, asociaţia de proprietari şi datele de identificare, cine este furnizorul de energie termică, suma datorată şi perioada de consum.

Certificatul, document necesar plăţii facturii la căldură

Pentru efectuarea unei plăți prin mandat poștal, proprietarii beneficiari ai cardului de energie trebuie să prezinte, la ghișeu sau poștașului, următoarele documente: cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal, actul de identitate şi în cazul în care este vorba de plata încălzirii pentru apartamente racordate la sistemul centralizat, este nevoie de certificatul de validare a datoriei care ţine loc de factură.
În cazul plăților pentru încălzire făcute de beneficiarii cardului de energie, suma trecută de administrator în acel certificat va fi virată de poştă în contul asociaţiei de proprietari, apoi asociaţia de proprietari virează banii către furnizorul de energie termică.

De precizat că sunt trei variante pentru a plăti facturile cu acest card de energie: la ghișeul de la oficiul poștal, la poștaș şi online, dar numai în aplicația Poștei Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS