14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnomalie de la CAO: Apă curentă da, canalizare ba!

Anomalie de la CAO: Apă curentă da, canalizare ba!

Compania de Apă Oltenia (CAO) se află în plin proces de extindere a sistemului de canalizare pe mai multe străzi din oraş. Numai că, uneori, se întâmplă anomalii care lasă cetăţenii fără anumite utilităţi. Mai mult decât atât, se pare că asocierea de firme care se ocupă de lucrările de canalizare din oraş le-a scos peri albi celor din Compania de Apă, iar conducerea le-a dat ultimatum, altfel va rezilia contractul.

Strada Pauniţei, ba pe domeniul public, ba pe cel privat

Pentru strada Păuniţei din Craiova, cea paralelă străzii principale, canalizarea rămâne un vis frumos, chiar dacă utilajele pentru aceste lucrări poposiseră pe această stradă, în 2021. La scurt timp, însă, muncitorii şi-au luat utilajele şi au părăsit strada. Asta pentru că nu făcea parte din proiectul pentru introducerea acestei utilităţi. Am întrebat conducerea CAO despre motivul pentru care strada Păuniţei nu a fost prinsă în proiect. Răspunsul a fost acela că strada este privată.

Anomalia abia acum începe. Strada la care facem referire are apă curentă, introdusă de CAO, în urmă cu mai bine de 6 ani. Aşadar, în momentul în care s-a introdus apa, strada nu era privată. Cel puţin acestea au fost informaţiile primite de CAO de la primărie. Când să se introducă sistemul de canalizare, autorităţile şi-au dat seama că strada este privată. Cum este posibil acest lucru? Directorul CAO, Alin Şuiu, ne-a explicat că, cel mai probabil, a fost o greşeală.

„Strada Păuniţei la care faceţi referire este domeniu privat. Proiectul de introducere a apei a fost scris în 2009 – 2010. În 2012 a început implementarea lui, iar în 2015 s-a finalizat. Cel mai probabil, la momentul respectiv, cineva din primărie a trecut această stradă ca fiind domeniu public. Nu este singura situaţie de acest gen. Au mai fost astfel de situaţii şi în Malu Mare şi în alte zone. Mai târziu, când am cerut situaţia străzilor pentru proiectul de introducere a canalizării, strada Păuniţei (cea perpendiculară principalei, cu acelaşi nume) apărea ca privată. Acesta este motivul pentru care nu a fost prinsă pe proiectul de introducere a canalizării“, ne-a spus Alin Şuiu.

Situaţie similară, pe aleea paralelă

O situaţie similară se regăseşte şi pe aleea paralelă cu cea menţionată mai sus, care poartă tot numele Păuniţei. Despre această alee cetăţenii aveau cunoştinţă că este privată, fiindcă nu li s-a introdus reţeaua de apă. Însă, stupoare! La ei a ajuns reţeaua de canalizare, care oricum nu poate funcţiona fără reţeaua de apă. Pare incredibil, însă pe o alee s-a introdus apă, iar pe una canalizare, chiar dacă, în final, ambele sunt private. Probabil şi de această dată datele au fost transmise greşit. Aşa se face că una dintre aleile Păuniţei are apă, cealaltă are sistem de canalizare, care încă nu funcţionează, însă ambele sunt private.

Ce este de făcut în astfel de situaţii

Soluţia pentru astfel de situaţii este ca proprietarii străzii să fie identificaţi din baza de date a OCPI, apoi aceştia să cedeze către primărie terenul pe care se află strada. Abia după aceea documentul se va introduce într-o şedinţă de Consiliu Local pentru ca strada respectivă să intre pe domeniul public.

Directorul CAO spune că, în astfel de situaţii, dacă cetăţenii de pe o astfel de stradă reuşesc să o treacă în domeniul public, atunci ei depun toate eforturile să introducă utilităţile, chiar dacă străzile nu au intrat pe proiectul iniţial. „Când toate documentele sunt în regulă iar o stradă de acest gen este preluată de primărie, legal, atunci noi facem tot ce este necesar să rezolvăm problemele cetăţenilor. Şi pe noi ne încurcă astfel de probleme şi ne dorim ca atunci când intrăm cu lucrările de canalizare pe o anumită zonă a oraşului, să reuşim ca toate gospodăriile să fie racordate la apă şi canalizare“, a mai adăugat Alin Şuiu.

De asemenea, o altă soluţie este ca toţi cetăţenii care locuiesc pe o stradă privată să participe cu bani şi să angajeze o firmă privată care să le introducă sistemul de canalizare, apoi să semneze contract cu CAO pentru a beneficia de această utilitate.

Probleme cu introducerea canalizării în tot oraşul

Cazul prezentat mai sus este o situaţie izolată. Marea problemă cu introducerea canalizării în Craiova ţine, însă, de întârzierea lucrărilor şi de calitatea proastă a acestora. Gazeta de Sud a scris în mai multe rânduri despre dificultăţile întâmpinate de cetăţenii oraşului pe străzilor cărora începuseră lucrările de canalizare. Unul dintre exemple este Alee 5 Drumul Apelor. Oamenii de acolo au avut foarte multe probleme în timpul lucrărilor de canalizare, când o parte din stradă chiar s-a surpat.

Plaiul Vulcăneşti, Cornului şi Vâlcelei sunt alte exemple de străzi unde oamenii au avut multe neplăceri din cauza lucrărilor de canalizare. Directorul Companiei de Apă Oltenia recunoaşte că sunt probleme şi că se întrevede rezilierea, dacă firmele care lucrează nu revin pe drumul cel bun. „Deja astăzi (n.r. miercuri) am semnat prima notă de remdiere. Este primul pas spre reziliere. Asocierea de firme cu care lucrăm nu respectă grafice, se mişcă foarte greu. Le-am dat o perioadă de câteva luni să remedieze problemele şi să recupereze timpul pierdut. Dacă nu vor respecta aceste termene, nu ne rămâne decât calea rezilierii“, a mai precizat Alin Şuiu.

Asocierea de firme care se ocupă de extinderea canalizării în Craiova este formată din S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTION S.R.L. – S.C. UTALIM S.A..

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS