12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai mult de 100 de rațe sălbatice și lebede au murit de gripă aviară

Mai mult de 100 de rațe sălbatice și lebede au murit de gripă aviară

Mai mult de 100 de păsări au murit în focarul de gripă aviară de la Fălticeni, de pe Acumularea Șomuz, de la începutul anului, anunță Monitorul de Suceava.

Cele mai multe păsări moarte care au fost  găsite și ridicate de pe cursul apei sunt lebede. Se crede că numărul de rațe sălbatice moarte este cel puțin la fel de mare, dar acestea se ascund de regulă prin stufărișuri și nu pot fi reperate pe luciul apei.

De 5 zile nu a mai fost găsită nici o pasăre moartă

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat totuși că sunt și vești bune, în sensul că de 5 zile nu a mai fost găsită nici o pasăre moartă.

”Sperăm că parte din efectivele de lebede au trecut prin boală, s-au imunizat. Faptul că nu au mai fost găsite cadavre este un indiciu că virusul și-a pierdut din virulență, un indiciu care sperăm să devină certitudine în următoarele zile. Credem că și gerul poate contribui la oprirea virusului”, a arătat doctorul Voloșeniuc.

Oamenii, sfătuiți să evite orice contact cu păsările

El a subliniat cât de importantă este prevenția în continuare pentru oamenii care ajung în zona lacurilor din Fălticeni. Aceștia sunt sfătuiți să evite orice contact cu păsările, cu atât mai mult dacă au păsări domestice acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS