11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOradea a testat prima dronă medicală

Oradea a testat prima dronă medicală

Municipalitatea orădeană a organizat sâmbătă dimineața o demonstrație de zbor a dronei capabile să transporte probe medicale, aflate în teste la Oradea, în cadrul unui proiect-pilot desfășurat în premieră în România. 

A parcurs traseul în 8 minute 

Adusă și operată de o companie australiană, Skyy Network, fondată de un fost pilot militar, drona de tip X 11 – concepută pentru zborul pe distanțe relativ scurte, în zone urbane, și care poate atinge 40 km / oră – a zburat de pe heliportul Spitalului Județean din Oradea până pe una dintre clădirile secției din Rogerius, de pe Corneliu Coposu, unde funcționează un laborator robotizat de analize, în 8.32 minute.

Acolo, i-au fost schimbate rapid bateriile, iar drona s-a întors spre bază, adică spre heliport, în tot cam atâta timp. Dus-întors a parcurs 9,2 kilometri, adică 4,6 kilometri pe tură, iar traseul aprobat în prealabil de Autoritatea Aeronautică Civilă Română a fost unul care a ocolit în bună măsură deplasarea deasupra zonelor cu densitate a populației. 

Managerul spitalului a spus că nu se va renunța în viitor la transportul de probe făcut de trei ori pe zi de la Spitalul Județean la laboratorul robotizat din Rogerius, însă dronele ar ajuta mai ales în cazul unor urgențe, căci pot fi operate la orice oră din zi și din noapte. 

„Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea. Personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a spus managerul Spitalului Județean. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS