25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBazele sportive ale şcolilor din Craiova, greu de deschis după ore

Bazele sportive ale şcolilor din Craiova, greu de deschis după ore

În acest an şcolile trebuie să lase acces liber în bazele sportive după orele de curs dar şi în zilele libere potrivit unei legi publicate la începutul lunii ianuarie, în Monitorul Oficial.
Școlile au la dispoziție 120 de zile, adică până la începutul lunii mai, să își modifice regulamentele de funcționare, şi să stabilească şi un program în care este permis accesul pe bazele sportive. În Craiova, managerii se întreabă cum vor face acest lucru pentru că nu au personal şi nici camere de supraveghere în cazul în care ar avea loc incidente.

Deschiderea bazelor sportive pentru elevi şi tineri, după orele de program dar şi pe perioada vacanţelor, este un subiect la care unii manageri de şcoli din Craiova mai aşteaptă instrucţiuni suplimentare de la minister sau de la inspectorii şcolari. Sunt însă şi manageri care caută soluţii, spunând că problema este resursa umană.

„Nu mai avem paznic de cinci ani şi în aceste condiţii pentru a lăsa deschise bazele sportive va trebui să găsim soluţii. O să analizăm situaţia, să vedem dacă va fi nevoie să schimbăm fişa postului unor angajaţi, astfel încât să avem la dispoziţie persoane care să se ocupe de deschis şi închis porţile, conform programului pe care îl vom fixa. Va fi nevoie să discutăm cu angajaţii şi în privinţa schimbării programului, pentru că implică deschiderea bazelor sportive şi în zilele de sâmbătă şi dumincă. În funcţie de aceste aspecte vom schimba şi regulamentul intern”, a spus Doru Tudorache, directorul Şcoli Gimnaziale „Nicolae Romanescu” din Craiova.

Lucrările de reabilitare, amână deschiderea bazelor sportive după program

Sunt şi şcoli la care se desfăşoară lucrări de reabilitare şi modernizare a unor clădiri şi managerii spun că deocamdată deschiderea bazelor sportive pentru public nu este posibilă. Astfel de situaţie este şi la Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe” din Craiova.


„În momentul acesta nu se poate să punem la dispoziţie baza sportivă a şcolii pentru public, întrucât am trecut de curând la program în două schimburi, pentru că a început reabilitarea sediului de pe strada Lămâiţei. Nu permite programul. Perioada estimată pentru execuţia lucrărilor este de un an. Şi după ce se va termina reabilitarea la sediul de pe strada Lămâiţei vom trece la reabilitarea sediului în care suntem acum. Este aceeaşi poveste în oglindă.

În plus, acum se lucrează la bazele sportive pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru elevi. Se pun inclusiv plase ca mingea să nu mai ajungă în curţile caselor din apropiere. Nu putem lăsa acces liber pe un spaţiu pe care se lucrează. Iar în zona Brazdă unde ne aflăm nu este însă o criză a spaţiilor de relaxare şi petrecere a timpului liber. Primăria a amenajat foarte multe locuri. Sigur că dacă în zilele de week-end când mai venim la şcoală pentru a lucra la diverse situaţii vedem elevi care vor să intre în curtea şcolii să se joace cu mingea îi vom lăsa să intre, dar nu putem să asigurăm deschiderea bazelor sportive deocamdată”, a spus Alina Dumitru, directorul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova.

Camerele de supraveghere video, sigure la unele şcoli


Sunt şi unităţi şcolare la care bazele sportive sunt deschise şi la care managerii spun că vor schimba doar regulamentul pentru a permite accesul doar pe baza unui program.


„Avem baza sportivă deschisă mereu pentru că există o hotărâre de Consiliu Local Craiova care prevede acest aspect de câţiva ani buni. Nu am implicat resursa umană. Avem camere de filmat peste tot şi dacă se întâmplă ceva anunţăm poliţia. Acolo unde există monitorizare video, de obicei, nu se întâmplă nimic. Acum o să modificăm regulamentul intern şi vom stabili un program de acces pe bazele sportive. Dacă vor fi situaţii în care nu se va respecta programul vom chema poliţia”, a precizat Diana Brătucu, directorul Şcolii Gimnaziale „Traian” din Craiova.


Școlile au la dispoziție 120 de zile, adică până la începutul lunii mai, să își modifice regulamentele de funcționare, astfel încât spațiile și terenurile de sport să poată fi folosite de elevi după orele de curs sau în vacanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS